Sörmland

"Våldet ska få människor att förstå hur ruttet samhället är"

1:38 min

Bilden av medlemmarna i den autonoma militanta vänstern är att det handlar om väldigt unga personer. De är unga och aktiva under en kort period och sedan försvinner de vidare, enligt Anna-Lena Lodenius, som följt extremisterna på båda sidor länge.

Men att ungdomarna är aktiva under en kort period är inte en garanti för att aktiviteterna ska självdö, menar Anna-Lena Lodenius, som studerat autonoma och extremnationalistiska rörelser i Sverige.

–Det man kan tänka sig är att det byts ut folk. Oftast är det väldigt personberoende, det räcker med att någon av de som är drivande flyttar någon annanstans och så har ett helt nätverk rasat ihop. Sen kan vissa orter utmärka sig genom att man har någon slags kontinuitet, att man har så pass många kvar att man kan fortsätta år efter år.

De som har fallit offer för de här attackerna hör till vit makt - miljön. Är det här politik det handlar om eller är det slumpvis våld?

Det beror på vad man menar med politik. De tror inte på rättstaten och de tror inte på samhället som det ser ut just nu och pratar om att enda sättet att skapa en förändring är med våld och nu ser vi att de menar det här fallet, med nazisterna, men egentligen menar de det i andra fall också.

–Det finns en politisk agenda att våldet ska få människor att förstå hur ruttet samhället är, när polisen går in och agerar ska man förstå att det behövs en revolution, men så funkar det nästan aldrig. Det som händer när en våldsvåg sätter igång är att människor går och tackar polisen och hoppas att det kommer en lugnare dag imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista