Båtstöldena minskade kraftigt i länet det första halvåret, enligt Brottsförebyggande rådet. Foto: Janerik Henriksson/Sveriges Radio.
Sörmland

Båtstölder minskar kraftigt

Stölderna av både motordrivna båtar och båtmotorer har minskat stort. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet. I Sörmland minskade stölderna av båtar med 73 procent och båtmotorer med åtta procent.

Under de första sju månaderna i år har stölderna av motordrivna båtar minskat i hela landet med 27 procent jämfört med samma period förra året.

Fredrik Josefson, förundersökningsledare på sjöpolisenheten i Stockholm, tror att anmälningarna om stölder minskat bland annat på grund av att båtförsäljningen minskat, och att båtägarna blivit bättre på att skydda sina båtar. Men han tror också att det beror på de polisiära insatserna som gjorts i hamnarna haft en viss effekt, speciellt för att skrämma bort de stora stöldligorna som kommer från utlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista