1 av 3
En av de misstänkta mordbränderna, i Ytterjärna, där ett 70-tal mjölkkor och kalvar brann inne. Foto: Björn Lindberg/P4 Radio Stockholm.
2 av 3
En del av åtalet mot pyromanligan.
3 av 3
Foto: Ricardo Garcia/P4 Stockholm.

Dom mot pyromanligan uppskjuten

1:49 min

I dag väntades domen mot de fem män som är åtalade vid Södertälje tingsrätt för en rad anlagda bränder i Sörmland och södra Stockholm meddelas, men den är uppskjuten till onsdag nästa vecka, meddelade tingsrätten på fredagen.

Den så kallade pyromanligan lyckades bland annat totalförstöra en biodynamisk ladugård och ett mejeri i Järna och i Björkvik i Katrineholm brändes bygdegården med omklädningsrum ned.

– Det som har överraskat mig mest är nog att så många personer kan göra så många grova brott utan något vinningssyfte egentligen utan bara åka omkring och ställa till det och utsätta både människor och egendom för sådana risker som de har gjort utan egentligen några större motiv, det är nog det som förvånar mig mest, säger Gustav Andersson vid Södertäljepolisen, som har utrett de misstänkta mordbränderna.

En 21-åring från Vagnhärad och en 19-åring från Södertälje har av åklagaren beskrivits som de drivande i en kvintett som sedan i vintras ska ha eldat upp en buss, en lastbil förutom antroposofernas lantbruk och bygdegården i Björkvik.

Dessutom åtalas de för rånförsök och misshandel, sedan de till exempel ska ha kastat ned tunga föremål mot fordon på E4:an en aprilnatt. Kriminalinspektör Gustav Andersson igen.

– Som de själva säger så satte det bara igång och sen så fortsatte det. Men nog var det en intensiv natt alltid, det gick slag i slag.

Vad har du kunnat förstå under den här tiden kring motiven mot de här tre, fyra, fem totalt förmodade gärningsmännen?

-- Det har nog varit lite skilda motiv. Några har velat elda för eldandets skull. Någon har eldat för att han har mått dåligt och blivit meddragen, åtminstone som jag kan se det. Och sedan har du i vissa fall att de eldat för att dölja annan brottslighet.

John Gerhard, rektor på naturbruksgymnasiet i Järna, berättar så här för P4 Stockholm om sina och andra drabbades känslor.

– Sorg naturligtvis för platsen, för byggnaden men framför altl för djuren, sorg över något gemensamt som gått förlorat, men också sorg över att människor kan agera på det här sättet, att människor kan må så dåligt att det ska bli en sådan här händelse.

Vid flera tillfällen har de misstänkta våldsverkarna dröjt sig kvar på brottsplatser och själva ringt polis och brandkår men då uppträtt som vittnen. Utredningen är på över 800 sidor och polisen har haft hjälp av teleövervakning men framför allt tips och förhör.

– Det har varit intressant ur polisiär synvinkel för det är väldigt grova brott och sen har de varit relativt tillmötesgående under förhören, så det har rullat på förvånansvärt bra måste jag säga. Vi har flera bränder som ännu inte är uppklarade och det är förundersöknignar runt dem så jag kan tyvärr inte gå in mer på dem. Det finns ärenden som de är misstänkta för men mer än så kan jag tyvärr inte säga just nu.

Hur kom ni de misstänkta på spåren?

– Vi hade haft en brand sen tidigare och hade hört mycket folk i Ytterjärna och när det hände en gång till då åkte vi ned och samlade i stort sett alla våra resurser till det området. Och fick rätt snart tips om vem eller vilka som kunde misstänkas och då började vi plocka in folk och sen var det genom förhör då som vi kom övriga misstänkta på spåren.

Åklagaren har yrkat på tio års fängelse för 21-åringen från Vagnhärad och sex och ett halvt år för 19-åringen från Södertälje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista