Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Ungdomsarbetslösheten minskar

1:13 min

Den totala arbetslösheten i länet ökade med 440 personer jämfört med juli förra året, men arbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år minskade med 200 personer jämfört med för ett år sedan. Det visar siffror från arbetsförmedlingen. 

Jens Lotterberg, utredare på Arbetsförmedlingen säger att det är en sjunkande trend sedan slutet av föra året.

– Det är inga stora siffror men vi kan se en sjunkande trend vad det gäller ungdomsarbetslösheten sedan slutet av förra året. Trots ett tämligen svagt konjunkturläge så tar sig många ungdomar fram genom utlandsjobb, inte minst till Norge, och studier.

Ungdomsarbetslösheten i Sörmland i slutet av juli låg på 3 400 personer vilket är oförändrat jämfört med förra månaden och 200 färre än juli 2012.

Ungdomsarbetslösheten har minskat i samtliga kommuner i Sörmland förutom Flen och Gnesta.

Men ungdomsarbetslösheten i Sörmland är relativt sett hög, drygt 21 procent jämfört med knappt 17 i landet i stort.

– Blir konjunkturläget starkare kommer fler ungdomar att få jobb men det kan också noteras att Sörmland som helhet har en studietradition som är lägre än rikssnittet vad det gäller eftergymnasiala studier. Ytterligare 1 100 ungdomar från Sörmland skulle studera på eftergymnasiala utbildningar jämfört med riksgenomsnittet, det vill säga en tredjedel av antalet arbetslösa ungdomar i länet om man jämför rakt av, säger Jens Lotterberg.

Totalt var 7 400 personer öppet arbetslösa i slutet av juli och 6 900 var i olika arbetsmarknadsåtgärder.

Den totala arbetslösheten i länet var 14 300 personer vilket är en ökning med 440 personer jämfört med juli förra året.

Lägst är arbetslösheten i Trosa, Oxelösund och Gnesta. Högst är arbetslösheten i Eskilstuna och Flen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista