Katrineholm

Farlig våldsman på permission rymde från Karsudden

1:40 min

En 54-årig våldsbrottsling på permission  från Karsuddens sjukhus rymde i förmiddags från sin eskort utanför affärscentrumet Kvarnen i centrala Katrineholm.  Mannen anses, enligt polisen, vara mycket farlig.

– Vi letar för fullt, men det är lite som att leta efter en nål i en höstack, säger Lars Ånestrand vid Eskilstunapolisen.

Vid fem-tiden idag var mannen fortfarande på fri fot. Polisen varnar allmänheten för mannen och vill ha hjälp att hitta rymlingen så snabbt som möjligt.

--Läkare har uppgett att han är farlig och om han får tag på alkohol eller andra droger då blir det en kraftigt förhöjd risk för våldsbeteendet, säger Lars Ånestrand.

Kent Persson, verksamhetschef på Karsuddens rättspyskiska regionklinik säger att anledningen till att mannen eftersöks som farlig är att han har tidigare hotat en personal och dennes familj:

–Hos oss har han varit sedan juni 2005 och inte dömts för något brott under den tiden. Han brukar vara ute och cykla med personal två gånger i veckan och det har inte hänt någonting men ändå har det varit så att samarbetet har fungerat så dåligt att vården inte har gått att avsluta.

54-åringen är enligt Kent Persson dömd för grovt sexualbrott 1987 och vad han vet har mannen inte tidigare försökt rymma.

Kent Persson förklarar vad som hände i förmiddags:

–De uppgifter som jag fått är att man cyklade in till stan, han ville gå in på en affär och det gjorde man. När man kom ut från affären sa han att han glömt plånboken, eller han kanske spelade det, sen så rusade han ifrån personalen och försvann med cykeln och det var ganska mycket folk på stan.

–Jag vet inte hur mycket personal han hade med sig, min förhoppning är att det var två personer som var med honom, men det händer att man cyklar och går till stan med en personal. Vårt uppdrag är ju ändå att slussa ut patienter till samhället.

Men Kent Persson ser anledning att se över rutinerna:

–Det får vi utreda och se om det har varit något glapp i säkerhetsrutinerna och vår bedömning av patienten.

Under de 26 år som 54-åringen har vårdats på olika kliniker har han begått flera brott, bland annat olaga frihetsberövande och olaga tvång, enligt TT.

Den eftersökte rymlingen är 180 cm lång med kraftig kroppsbyggnad. Han har rektangulär ansiktsform, mörkblont hår, gröna ögon, defekta tänder och rak näsa.

Han är iklädd brun skinnjacka, svarta joggingbyxor, svart tröja med broderad text och har ett djupt sår på höger arm. Han är tatuerad med flagga på vänster axel och med en symbol på höger axel.

Mannen har troligen kommit över en cykel.

Polisen ber allmänheten ringa 112 vid eventuella iakttagelser men råder också allmänheten att hålla sig på avstånd från mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista