Motormännens varningsskylt längs riksväg 55 plockades bort snabbt eftersom inga skyltar får sättas upp vid allmän väg utan tillstånd från trafikverket. Foto: Michael Berwick P4 Sörmland Sveriges Radio.

Egenuppsatt skylt om dåligt vägunderhåll olaglig

1:37 min

Motormännens lokala klubb tycker att riksväg 55 strax mellan Strängnäs och Enköping är i så dåligt skick att de satte upp en varningsskylt vid vägen. Men det är olagligt, säger Trafikverket, som plockat bort skylten.

Kvalitén på riksväg 55 strax efter Hjulstabron mellan Strängnäs och Enköping är enligt Motormännens lokala klubb i Eskisltuna och Strängnäs i så dåligt skick att de tog saken i egna händer. I torsdags i förra veckan satte Lars Eriksson från den lokala klubben upp varningsskyltar, med texten "bristande vägunderhåll", vid riksväg 55, vid Märsön, i närheten av Hjulstabron.

– Den är smal och mycket kurvig, den är inte bra. Det var mycket sprickbildning, sådana krokodilsprickor som man säger, Lars Eriksson från motormännens lokala klubb i Eskilstuna och Strängnäs.

Vad kan det leda till?

– Ja, skador på fordon, personskador, vattenplaning, väjningsolyckor.

Motormännen brukar frivilligt ge sig ut på somrarna och inspektera rastplatser och då passa på att kolla vägnätet. Och när det gäller riksväg 55 vid Märsön tycker Lars Eriksson att det finns behov av kraftiga insatser:

- Det finns ett behov av kraftiga insatser att förbättra vägunderhållet, den långa vintern vintern med hastiga temperaturväxlingar gått hårt åt vägarna som har hållit sämre skick än på länge, säger han.

Det är olagligt men ändå rätt vanligt att det sätts upp privata skyltar utan längs allmänna vägar, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket. Men några större konsekvenser medför inte handlingen.

– Det är olagligt, men samtidigt skulle det kosta att jaga alla sådana skyltar. Vi hanterar det praktiskt så att när det blir för många eller om vår entreprenör är ute på andra jobb så passar man på att ta bort dem, säger Lennart Helsing.

Skylten vid Märson var borta redan efter några dagar men Lars Eriksson hoppas i alla fall att budskapet nått fram

– Så småningom kanske det kommer något utslag.

Generellt gäller regeln att alla som vill sätta upp privata skyltar vid allmänna vägar måste söka tillstånd hos trafikverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista