Elin Stål Johansson och Ann-Sofie Almqvist ser en negativ trend i kondomanvändningen. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio

Fler får könssjukdomar men allt färre använder kondom

"Man tror att man ska kunna se om nån har en sjukdom"
1:44 min

Många har en naiv tror att de kan se på sin partner om den är sjuk men flera könssjukdomar har inga symptom.

– Jag är ung och odödlig. Det är många som tänker så. Jag tror inte heller att man utgår från att ens partner har någon sjukdom, man tänker inte så överhuvudtaget, säger barnmorskan Ann-Sofie Almqvist som menar att det finns en allt mer naiv syn på problemet.

Allt fler drabbas av könssjukdomar, samtidigt minskar kondomanvändandet. Klamydia, Gonorré och HIV ökar i hela Sverige enligt RFSU. Trots det är det allt färre som oroar sig för könssjukdomar. 80 procent av de tillfrågade tror att risken för att drabbas är väldigt liten.

Men det beror inte på att man sätter sin tilltro till kondomen. Då användningen av gummit minskar. Elin Stål Johansson som är samordnare för sexualitet och hälsa i Sörmland berättar att allt fler istället verkar sätta sin tillit på partnern.

– Man tror att den partner man har ska berätta om den har någonting eller att man på något sätt skulle kunna se det, om denna har någon sjukdom. Det talar emot kondomanvändandet tyvärr, säger Elin Ståhl Johansson, samordnare för sexualitet och hälsa på landstinget i Sörmland.

Problemet med att lita på partnerns upplevda hälsa är att flera sjukdomar är symptomfria under lång tid.

– Är man sjuk ska man märka det, men så är det oftast inte med klamydia. Även andra sjukdomar kan vara utan symptom, gonorré behöver inte ge symptom och för hiv tar det lång tid innan man får symptom, säger Elin Ståhl Johansson.

I Sverige använder 25 procent kondom när de har sex. Flitigast är unga killar. Projektet "Våga fråga", som lanserats av Landstinget Sörmland, är ett led i att lyfta fram nya positiva anledningar till kondomen.

– Den största majoritet upplever en partner som frågar om kondom som anvarfull och själsäker. Vågar man fråga om kondom upplevs man väldigt positivt och det kan man ta med sig, säger Elin Ståhl Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".