1 av 3
Många barn- och ungdomsaktiviteter som ridläger, seglarskolor och fotbollsskolor, kostar. Det kan utestänga de som inte har råd.Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX
2 av 3
Inga-Lill Stenson ordförande för Rädda Barnen Nyköping. Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio
3 av 3
Javad har varit på fritisdgården i Oxelösund i sommar. Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio

Dyra sommarlovsaktiviteter riskerar utestänga barn

Javad har hängt på fritidsgården i Oxelösund i sommar
1:30 min

När skolan börjar igen kan det vara en lättnad för för de barn som inte haft möjlighet till så många aktiviteter under lovet. Rädda Barnen i Nyköping skulle gärna se att kommunerna arrangerade fler kostnadsfria aktiviteter under sommaren.

– Problemet kan vara att det finns barn som kanske inte får sin vanliga skomat, de har ingenstans att ta vägen, det finns inget att göra, de har föräldrar som jobbar eller de har inga pengar att göra något för.

– Risken finns också att många ungdomar sitter mycket framför datorn och inte kommer ut och det är jättetråkigt, säger Inga-Lill Stenson är ordförande för Rädda Barnen i Nyköping

Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till fritid och kultur, men det kan vara svårt att navigera rätt under det långa sommarlovet när så mycket upphör. Men det finns sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar.

I Eskilstuna har kommunen anordnat kostnadsfria kollon under sommaren, men platserna är begränsade. I Nyköping ger kommunen bidrag till kolloverksamhet.

Det långa sommarlovet i Sverige är bra det tycker tioårige Javad från Oxelösund. Han har varit hemma hela sommaren, badat tillsammans med sina kompisar och hängt på fritidsgården i Oxelösund, som är öppen fyra eftermiddagardagar i veckan.

- Varje dag, alltid, säger Javad.

Vad hade du gjort om du om fritidsgården inte fanns?

– Då hade man tråkigt.

Fritidsgården har varit viktig för Javad den här sommaren. Bland annat har gården arrangerat resa till Gröna lund och vid fint väder har fritidsgården flyttat ut till stranden för sol och bad i vuxnas sällskap. Och att det finns vuxna med är viktigt, tycker Javad.

– De ser till barnen så att de inte bråkar eller sånt.

Har du och din familj gjort något speciellt i sommar?

– Nej inget alls. Det är orättvist med de som åker på semester, jag tänker att jag vill också vara med dem, säger Javad.

Men många barn- och ungdomsaktiviteter, som cirkusskolor, ridläger, seglarskolor och även fotbollsskolor, kostar. Det utestänger de som inte har råd.

Inga-Lill Stenson ordförande för Rädda Barnen i Nyköping anser att kommunerna borde ordna fler kostnadsfria kurser och läger under somrarna. I Oxelösund hölls tidigare i år det poulära idrottslägret Sommarcamp - som dock är hotat inför nästa år på grund av besparingsskäl.

– Alltså barn har ju rätt till en bra fritid. Botkyrka kommun till exempel ger en extra peng till familjer som är bidragsberoende, för att barnen ska ha råd att vara med i någon aktivitet. Det är vädigt många lägeraktiviteter under sommaren som kostar pengar. Även om de är billiga och får stöd från kommunen så är de inte gratis, säger Inga-Lill Stenson på Rädda Barnen.

Javad har inte deltagit på något läger i år - men är ändå nöjd med det långa sommarlovet.

– Det är bra, man kan slappna av från skolan och göra vad som helst, säger Javad.

Jonna Berglund

jonna.berglund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".