1 av 2
Marie Svensson.
2 av 2
Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio

"Arbete pågår med lokal för basar"

"Vi var väldigt besvikna"
1:29 min

Framtiden för den planerade basaren i Eskilstuna ser fortsatt mörk ut. Kommunen har sagt nej till den tilltänkta lokalen och företagarna som planerat sin verksamhet i basaren är strandsatta. Men kommunen lovar att det ska bli en lokal på sikt.

– Vi var väldigt besvikna på kommunpolitiken, det var inte roligt att höra det, säger Fahed Jusef.

Han är en av nyföretagarna som fortsatt måste gå arbetslös i väntan på att få starta sin verksamhet. Han kände sig sviken av kommunen när han fick veta att Bazaren inte skulle starta till hösten.

Den internationella basaren i Eskilstuna skulle fungera som en saluhall, bland annat för personer med utländsk bakgrund. Företagen skulle drivas av nyföretagare som varit arbetslösa en längre tid, för att på så sätt få in dem i arbetslivet.

Fahed Jusef gick den tilhörande Bazaar Buisness school och förberedde sig sedan på att starta sitt bageri på basaren. Tillslut såg det ut som att projektledarna hittat en passande lokal.

– De hade kommit överens om allting och hyran och kontaktat oss om att det är på gång, säger Fahed Yusef.

Men kommunen, som är finansiär, sa nej till lokalen, och basaren har inte kunnat öppna. Tiden går och nästan alla som tänkt starta företag på Bazaren är fortsatt strandsatta då lånelöftena från deras banker är baserade på att de öppnar företaget inom ramen för projektet.

Fahed Jusuf berättar att folk mår dåligt över att inte kunna starta igång företagen och börja jobba. De tycker att kommunen inte hållit vad de lovat.

– När jag flyttade till Sverige tänkte jag jobba med det här bageriet och när bazaren var på gång tänkte jag att nu har jag hittat något som passar mig och visa att man kan jobba, att man kan, säger Fahed Yusef.

Men kommunen lovar att det på sikt blir en lokal.

– Jag förstår deras missnöjdhet och frustration. Men arbetet pågår för fullt med att hitta en lokal, säger Marie Svensson, ordförande i Arbetsmarknads- och familjenämnden.

Hon säger att tidigare förslag föll på juridiska och ekonomiska aspekter.

– Det förslaget föll.

Johanna Bandmann, projektledare, önskar att kommunen vågade satsa och tog det lokalförslag som finns för att de arbetslösa nyföretagarna inte ska behöva vänta ännu längre.

– Det krävs lite mod och man måste vara lite tuff för att genomföra förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".