Färdtjänsten blir dyrare i Flen. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix

Färdtjänsten i Flen kan bli dyrare

Kommunstyrelsen i Flen föreslås på sitt möte idag att besluta om en höjning av egenavgiften inom färdtjänsten om 15 kronor. En resa på upp till fem kilometer skulle då kosta 45 kronor istället för 30 kronor som idag och en resa på upp till tre mil skulle kosta 65 kronor istället för 50 kronor.

Även den reducerade avgiften för dementa som går på dagverksamhet höjs. Dessutom skulle halv avgift tas ut för medföljande barn från att de är åtta år, idag kan barn följa med gratis upp till att de är tolv.

En annan föreslagen ändring är att personer som blivit beviljade dagrehabilitering inte automatistk ska få färdtjänst utan att det ska göras individuella bedömningar. De som beviljats dagvård ska fortsätta få automatisk färdtjänst.

Beslut om de nya riktlinjerna och avgifterna har redan tagits av socialnämnden, som konstaterar att färdtjänstavgiften inte har ändrats sedan 2005 och att i jämförelse med grannkommunerna Katrineholm, Nyköping och Vingåker, är den nuvarande avgiften i Flen låg.

Sista ordet har kommunfullmäktige och godkänner politikerna i den församlingen ändringen börjar den gälla från och med 1 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".