Bild från Polisen.

"Tidsfråga innan han grips"

3:23 min

Polisens sökande efter den 54-årige man som under en permission rymde från Karsuddens sjukhus i Katrineholm har fortsatt under helgen. Men han är fortfarande på fri fot.

Hittills har de tips som kommit in inte lett fram till något avgörande i sökandet.

– Vi har fått in många tips om var mannen kan befinna sig men han har ännu inte kunnat påträffas. Vi utgår i första hand ifrån att mannen hittat någon bekant som han sitter och trycker hos. Men, vi utesluter inte heller att han kan driva omkring utomhus, har råkat ut för någon olycka eller liknande, säger polisens presstalesman, Fredrik Wallén.

Enligt honom så säger erfarenheten att det är en tidsfråga innan mannen grips.

– Det är en tidsfråga innan han grips. I många fall återvänder rymlingar, men det är nog inte fallet när det gäller denne här mannen, menar Fredrik Wallén.

Enligt Wallén var det fram till uppskattningsvis mitten av 90-talet vanligare med rymningar och även fritagningar från rättspsykiatrin än vad det är idag.

– Det ska mer till idag för att dömas till rättspsykiatrisk vård. Tidigare fanns fler yrkeskriminella och då hade mer problem med frittagningar och rymningar.

Niklas Långström, professor psykiatrisk epidemiologi, säger till SVT att han tycker att vi ska vara försiktig att tänka på mannen som "ett vilddjur som släppts ur en bur".

– Det är klart att en person som har begått våldsbrott kommer att ha en förhöjd risk att begå våldsbrott, men det här är en människa som under lång tid fått hjälp och support. Polisen har skäl att uttrycka sig på ett visst sätt för att de inte vill att folk ska komma och reta honom på gatan, säger Niklas Långström, i Gomorron Sverige.

Vad ska man göra om man stöter på mannen?

– Man ska inte gå i konfrontation. Håll dig på avstånd och ring polisen så snart du kan. Vänta inte i några timmar, utan ring direkt.

Enligt Niklas Långström är det svårt att bedöma om rättspsykiatrin agerat fel genom att inte haft hårdare bevakning på honom.

– Det är svårt att bedöma om man inte har den absoluta uppdateringen av hans situation. För några år sedan kunde han röra sig mer fritt, men det har justerats efter att man funnit att han inte riktigt följer överenskommelsen. Men det är ett misslyckande varje gång som det sker, säger han till SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista