Mer än 40 timmar i veckan för småföretagare

Åtta av tio småföretagare i Sörmland jobbar mer än 40 timmar i veckan. Arbetstiderna i mindre företag ligger därmed på en hög nivå. Det visar en undersökning om arbetstider från Företagarförbundet och ekonomiföretaget Visma.

Undersökningen visar att 58 procent av företagarna i Sörmland har arbetsveckor på mellan 41 och 60 timmar.

Ytterligare 21 procent uppger att de vanligtvis arbetar mer än 60 timmar per vecka. och lika stor andel har arbetstider som kan jämföras med vanligt del- eller heltidsarbete.

Undersökningen visar även att småföretagarna har kortare sommarsemestrar än övriga. Knappt en av tre företagare, 29 procent, anser att de kan ta ut fyra veckors sammanhängande semester eller mer. I Sörmland är den andelen 29 procent.

– Det råder ingen tvekan om att landets småföretagare jobbar mest av alla och dessutom skapar de hela tiden nya arbetstillfällen. Politikerna måste sätta in alla resurser för att göra regelverken så enkla som möjligt. Det är inte rimligt att belasta småföretagarna med krångliga rapporteringar som ofta måste göras på kvällar och helger, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista