1 av 2
De borgerliga partierna vill ha en 25-metersbassäng istället för en på 50 meter. Foto: Kerstin Carlsson/Scanpix.
2 av 2
Jari Puustinen, (M) Foto:Sveriges Radio.

Fortsatt borgerlig badhuskritik

1:40 min

De borgerliga partierna i Eskilstuna tycker att det planerade kommunala badet blir för dyrt och vill istället för en 50-metersbassäng att kommunen bygger en 25-metersbassäng.

Oppositionen är kritisk till att kostnaden för ett nytt badhus har ökat från 220 till 340 miljoner kronor.

-- Vi har ju ansett sen länge att badet är för dyrt, vi tycker också att placeringen inte är optimal eftersom den driver upp kostnaden. Vi vill också se en minskning av byggytan, säger Jari Puustinen (M).

Oppositionspartierna tycker att det nuvarande förslaget inte tar hänsyn till om badhuset Vattenpalaset kommer att finnas kvar eller inte.

Mälardalens högskola har visat ett intresse för att utöka sitt campus till den platsen, men det är inte bestämt idag. Därför tycker de borgerliga partierna att det är onödigt att bygga ett så stort badhus nu, samtidigt som de menar att dom med deras förslag är beredda att bygga ett till mindre badhus i Torshälla om inte vattenpalatset blir kvar.

De borgerliga partiernas budgetförslag på 210 miljoner innefattar också en restaurering av Parken Zoo-badets 50-metersbassäng.

Partierna är dessutom kritiska till placeringen av badhuset i Volvos gamla Härdverkstad och tycker att man ska bygga samman badhuset med den planerade idrottsarenan som planeras i Munktellområdet.

Sammantaget menar partierna att kostnaderna med deras förslag blir lägre än majoritetens.

Men vad tror du på chansen då att ni får igenom det här förslaget?

– Man får ju alltid hoppas, men ska man vara realist så är vi ju inte i majoritet. Vi får kämpa vidare och hoppas att nån tar sitt förnuft till fånga, säger Jari Puustinen (M).

På morgondagens kommunstyrelsesammanträde kommer oppositionen att föreslå en återremiss, det vill säga föreslå att frågan om ett nytt badhus utreds ytterligare av kommunen.

Bakgrunden till de borgerliga partiernas förslag till kommunsstyrelsen är att de tidigare i somras fick igenom en så kallad minoritetsåterremiss, vilket gjorde att kommunen inte kunde fatta beslut om investeringen då.

Under sommaren har partierna tagit fram sitt förslag.

– Alliansen förhalar, försenar och förstör, sa Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande till Eskilstuna-Kuriren i juni.

BAKGRUND:
Förslaget om en 50-metersbassäng har bland annat tillkommit efter att bland andra Svenska simförbundet krävt att bassängen ska vara 50x25 för att man ska kunna ha mästerskapstävlingar i badhuset.

I oktober 2011 fattade kommunfullmäktige beslut att bygga ett nytt badhus i Volvos gamla Härdverkstad. Men viktiga förändringar har gjorts sedan dess. Badhuset ska bland annat byggas i betong med tegelfasad. Dessutom kostar tsmyckning och arbete längs ån pengar.

Det kommunala bolaget Kommunfastigheter har räknat på vad det kostar och har tillsammans med en entreprenör en uppgörelse om att entreprenadkostnaden blir ca 300 miljoner kronor, inklusive projekteringen.  Sedan tillkommer bland annat sex miljoner kronor för rivning av den nuvarande byggnaden på sex miljoner.

Sammanlagd investeringskostnad beräknas bli 340 miljoner kronor där en fördyring med 12 miljoner kronor ingår. Orsaken till fördyringen är att marken måste pålas. I juni framkom det att badhusbygget totalt sett blir 140 miljoner kronor dyrare än det var tänkt.

Genomsnittlig kapitalkostnad beräknas de första 15 åren till närmare 20 miljoner kronor per år. Hyreskostnaden för år 16 och framåt ligger på en lägre nivå än de första 15 åren, enligt kommunen, som räknar med att 200 000besök per år jämfört med 130 000 besökare till nuvarande Vattenpalatset.

Det ska ge intäkter på 12 miljoner per år förutom intäkter för simundervisning och annat. De sammanlagda intäkterna beräknas bli närmare 15 miljoner kronor och driftskostnaderna per år 18.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista