14 års fängelse för Sköldingemordet

En 27-årig man dömdes idag till 14 års fängelse för mord på 70-årig man Sköldinge utanför Katrineholm, vilket också var det straff som åklagaren yrkade på i sin slutplädering.

Åtalet byggde dels på mannens erkännande och dels på uppgifter han lämnat i förhör.

Motivet till mordet ska ha varit att 27-åringen var i desperat behov av pengar, något han själv sagt i ett förhör, men sedan tagit tillbaka.

Den 27-årige mannen dödade 70-åringen genom knivhugg i bröstet, enligt domen. Den dömde har erkänt brottet till och från flera gånger, men han har lika många gånger sagt sig vara oskyldig.

De båda bodde grannar I sköldinge utanför Katrineholm. I samband med att 70 åringen skulle flytta skulle 27-åringen få möbler och annan heminredning.

De träffades på kvällen den tredje april hos 70-åringen för att överlämna möblerna. 27-åringen var då hög på narkotika och drack även öl tillsammans med mannen som han sedan dödade. Ett bråk ska ha uppstått om pengar som den äldre mannen inte ville låna ut.

27-åringen var nämligen skyldig en annan person 5000 kronor, och det är dessa pengar som enligt tingsrätten är motivet. Den dömde har sagt i ett förhör att han i bråket blev så arg att han dödade 70-åringen. Ett erkännande han sedan tog tillbaka. 

27-åringen anmälde sig själv skyldig till polisen den 12 april, men har i efterhand sagt att det var för att han ville få psykiatrisk hjälp och för att undkomma skulder han hade till en tredje person. Samma person han var skyldig dom där 5000 kronorna.

Den dömde har genomgått rättpsykiatrisk undersökning som inte visade att han hade någon allvarlig psykisk störning.

Tingsrätten dömde honom till fängelse i 14 år. Han ska dessutom betala 100 000 kronor i skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".