En kvinna i Nyköping anmäler sin arbetsgivare till DO. Personerna på bilden har inget med fallet att göra. Foto: Gorm Kallestad /Scanpix.

Anställd kvinna DO-anmäler företag

1:12 min

En kvinna i Nyköping har anmält sin arbetsgivare i Nyköping till Diskrimineringsombudsmannen, DO, sedan den, enligt henne, vill sänka hennes lön till hälften på grund av för mycket tillfällig föräldrapenning, vab.

Kvinnan som anmält företaget till Diskrimineringsombudsmannen är säljare. Hennes försäljningssiffror har gått ner senaste året på grund av att hon ofta vårdar sina sjuka barn och det är också därför, enligt henne, som hon nu fått ett nytt kontrakt av arbetsgivaren med halverad lön.

Hon skriver i sin anmälan:

”Det är ganska mycket som hänt. Tidigare i år blev jag lovad en tjänst som inte blev av på grund av för mycket vab. Därefter fick jag istället ett nytt anställningskontrakt med 50 procent av min nuvarande lön. Jag har förklarat att jag inte kommer skriva under kontraktet och då antar jag att jag kommer bli uppsagd”.

Företaget, som också kommit med upprepade önskningar om att pappan ska ta hand om de sjuka barnen istället, tycker att man följt de regler som finns.

– Det har lämnats in en anmälan. Jag kan inte anse att det är något konstigt. Jag tycker att vi följt gängse regler, lagar och förordningar, säger Eva Johansson, vice vd på företaget Wulff Beltton i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista