Landstingsrådet Ann-Sofie Jacobsson (MP) ska enligt en anmälan till DO diskriminerat miljöpartiets partisekreterare i landstinget. Foto: Urban Hedqvist / Sveriges Radio
Sörmland

Miljöpartiet DO-anmäls

Miljöpartiets partisekreterare i landstinget, Daniel Tukia, har anmält arbetsgivaren till diskrimineringsomabudsmannen, DO. Han misstänker sig ha blivit diskriminerad på grund av kön och funktionshinder.

Daniel Tukia skriver i sin anmälan att han kan inte fortsätta sin tjänst för att nya landstingsrådet Ann-Sofie Jacobsson ville han en kvinna på heltid på posten, Tukia arbetade halvtid och ansågs inte klara heltidsjobb.

När han ifrågasatte beslutet fick han sluta med omedelbar verkan trots att hans kontrakt gällde augusti månad ut, enligt anmälan till DO.

Nu har Tukia tagit strid för jobbet och vänt sig till DO, men vill inte kommentera det utförligare.

Det är Miljöpartiet, som skött rekryteringen, men det är landstinget som ställts till ansvar i egenskap av arbetsgivare. 

Helena Söderqvist, administrativ chef på landstinget, känner till anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, men vill inte värdera affären.

– Däremot har vi inte haft någon kontakt med DO så vi vet inte hur de själva kommer att agera och hantera anmälan så  innan vi har någon ytterligare information om vilken bedömning de gör är det svårt att ha någon åsikt, men vi vill väl aldrig som arbetsgivare hamna hos DO. Nu inväntar vi en kontakt med dem.

Hon menar att rekryteringen skett inom miljöpartiet. Den gruppen har letts av Miljöpartiets nya landstingsråd Marie-Louise Jacobsson och hon vill inte kommentera ärendet närmare. Och hon förnekar bestämt att hon hellre vill se en kvinna på posten som partisekreterare.

– När det gäller anställningen så har könet inte någon betydelse. Det var den som var mest lämpad. Själva DO-anmälan vill jag inte föregå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista