Fem personer dömdes av Södertälje tinsgrätt för inblandning i flera mordbränder, bland annat den i Ytterjärna, där ett 70-tal mjölkkor och kalvar brann inne. Foto: Björn Lindberg/P4 Radio Stockholm.
Sörmland

Fängelse för delar av pyromanligan

1:21 min

Alla de fem män, som åtalades för flera mordbränder i Björkvik och Järna i våras, dömdes idag av Södertälje tingsrätt.

Det blev tio års fängelse för den 21-årige Vagnhäradsbon, som idag dömdes för bland annat grov mordbrand. Han dömdes för att ha varit en av de som brände ner bygdegården i Björkvik utanför Katrineholm i mitten av april.

Hans 20-årige kompis dömdes till sex och ett halvt års fängelse och kompisens pappa, som agerat chaufför dömdes till fängelse i fem år.

Två andra unga män dömdes till ungdomstjänst och rättspsykiatrisk vård för sin inblandning i dåden.

50-åringens försvarare Kjell-Ove Andersson ska överklaga domen på uppdrag av sin klient.

– Jag anser att tingsrätten har fel på flera punkter, och jag tror att hovrätten kommer att ändra domen. Tingsrätten menar att min klient genomgående varit medveten om vad de andra misstänkta har gjort, men han anser att han är helt oskyldig, säger Kjell-Ove Andersson till TT. 

Vagnhäradsbons advokat vill inte ge några kommentarer för P4 Sörmland.

Domen i Södertälje tingsrätt idag gäller bränderna mot bygdegården i Björkvik och mot en ladugård och ett mejeri i Järna.

De totalt fem männen i målet var alla på olika sätt inblandade i mordbränderna, men det var den 21-årige Vagnhäradsbon, hans jämnårige kompis och dennes 50-årige far, som var huvudmännen.  

Det var också Vaghäradsbo och hans kompis, som i mars i år tände på en byggnad i Nibbel gård utanför Järna. 72 mjölkkor och kalvar innebrändes och totalt uppstod det skador för minst 45 miljoner kronor, enligt domen.

Enligt domen idag var det Vagnhäradsbon, som en månad senare ville bränna ner Järna naturbruksgymnasium.

Men först åkte de till Björkvik utanför Katrineholm och tände på bygdegården där, som totalförstördes. Där värderas skadorna till fem miljoner kronor.

Först efter det åkte de till lantbuksskolan, men där lyckades de inte få branden att ta sig, men risk för att värden fyra och en halv miljon skulle gå upp i rök var uppenbara.

Med här var förutom de tre huvudåtalade också en 18-åring, som dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Med bland de åtalade fanns också en 23-åring, men han var aldrig med i samband med mordbränderna, men fälls för att han inte avslöjat vad som hänt trots att han kände till det.

Han döms också för rån som begåtts tillsammans med övriga åtalade. För det fick han ungdomstjänst.

Enligt polisen har några eldat för eldandets skull. Någon har eldat för att han har mått dåligt och blivit meddragen och i vissa fall har man eldat för att dölja annan brottslighet.

Den 50-åriga pappans försvarsadvokat Kjell-Ove Andersson menar att han inte kan dömas till skyddande av brottsling eftersom det rör sig om mannen son.

–Det finns ett klart HD-avgörande om att man ska gå fri från asnvar om den man har skyddat avser en nära anhörig. Där är domen felaktig och står i strid med gällande praxis. Vi ska gå igenom domen i detalj och inge ett överklagande till hovrätten.

P4 Sörmland/P4 Radio Stockholm/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista