Sida Ahmed Rashid får stanna i Sverige. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio Sörmland
Nyköping

"Nu får jag vara lycklig"

"Jag kommer inte vara ledsen mer"
8:14 min

Ett drygt halvår efter det att Saida Ahmed Rashids och hennes fem yngre syskons mamma dog i en trafikolycka så fick Saida - som bor i Nyköping - besked igår, om att hon får stanna i Sverige.

Men det var först efter att ett DNA-prov nyligen visade att hon verkligen är storasyster som Migrationsverket ändrat sig.

Men när det positiva beskedet kom i brevlådan igår, ja då lät Saida en väninna öppna brevet från Migrationsverket, eftersom hon fruktade det värsta. Hon tvivlade länge på vad vänninan och en av systrarna sa till henne: att hon får stanna.

–Jag kramade mina systrar, jag grät, jag hade väldigt svårt att tro vad det var.

Migrationsverket hävdade tidigare att Saida inte kunde vara syster till de fem yngre barnen eftersom hon påstods komma från Kenya och inte från Somalia som de andra - så Saida hade skäl att tvivla.

Och tiden fram till nu har varit tuff för henne. För även om småsyskonen haft en svensk vårdnadshavare så har hon fungerat som mamma. Med hotet att inte få stanna i Sverige hängande över sig:

–Hur ska man kunna hålla sig stark, när man inte får stanna i landet?

Sista hoppet stod till den DNA-analys som gjordes för en tid sedan med hjälp av insamlade medel och som visade att hon till 99,9 procent var barnens storasyster.

I beskedet medger Migrationsverket nu att Saida är de yngre barnens storasyster. Men säger samtidigt att inte ens det skulle var skäl till att inte utvisa Saida.

Men verket noterar - med stöd av de sociala myndigheterna i Nyköping - att Saida efter att mamman dog i en bilolycka i januari i år tagit hand om syskonen och att det haft betydelse för deras utveckling och trygghet.

Och därför får hon permanent uppehållstillstånd och det utan att behöva ta sig till Somalia för att därifrån söka igen.

Och efter beskedet är nu Saida bara så lycklig.

–Jag har varit ledsen, jag har gråtit, jag har förflyttats över hela världen. Nu är det dags att vara lycklig, som andra. Nu vill jag lära mig svenska och i framtiden hoppas jag att jag kan hjälpa andra.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".