1 av 2
Parken zoo väntas gå med ett sämre resultat i år jämfört med tidigare. Foto: Parken Zoo.
2 av 2
Parken zoo:s ordförande, Tommy Hamberg, när det stormade som värst. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Ekonomin i gungning för Parken Zoo

1:32 min

Parken Zoo i Eskilstuna väntas göra en brakförlust i år och det kommer få flera olika konsekvenser för verksamheten nästa sommar, men också redan i vinter.

– Vi gör ju allt vad vi kan för att minska kostnader, försöka hitta rätt personalstat mot den minskade besöksfrekvensen, men också hitta nya intäkter som vi kan driva fram själva, säger Parken zoo:s ordförande, Tommy Hamberg.

Efter att Kalla fakta i TV:4 förra hösten avslöjade brister i djurhållningen, bland annat att Parken Zoo hade dödat sällsynta djurarter för att få plats för nya sjönk förtroendet djurparken, enligt bolagets egen bedömning och den varma sommaren har också gjort att antalet besökare har minskat.

Nu står det också klart att det ekonomiska tappet för juni och juli kommer landa på åtskilliga miljoner. Med andra ord lär personalnedskärningar av framförallt säsongsarbetare bli ett faktum.

– Vi måste mätta munnen efter matsäcken. Jag tror inte att det handlar om uppsägningar, men jag tro att personal kan f andra jobberbjudanden eller vad det kan bli, men det uppdraget har vd och det kan inte jag säga annat än att vi har gett det uppdraget. 

2008 hade det kommunala bolaget Parken Zoo ett minusresultat på 28 miljoner, men förra året var förlusten minus fem. Men kurvan har alltså svängt igen och väntas bli sämre än 2011 års resultat som var minus 12 miljoner.

Parken Zoo arbetar med att hitta nya inkomstkällor. Bland annat kommer bolaget att hyra ut stugor på campingen till studenter och funderar också på vinteröppet,  men entrépriset kommer inte att höjas, snarare tvärtom..

– Min uppfattning är att vi inte att höja något entrépris, vi ska titta över det om det går att göra på något annat sätt, men går heller inte att sänka till ett jättelågt för då har vi jättestora underskott, så det är mycket svår balansgång, säger Parken zoo:s ordförande, Tommy Hamberg.

P4 Sörmland har tidigare rapporterat att Parken Zoo tappat, som exempel, 40 000 besökare i juli jämfört med förra året. Det är 35 procent färre besökare.

Sedan Parkens ledning byttes ut efter uppmärksamheten om brister i djurhållningen så har det kommunala bolaget arbetat med att försöka återfå förtroendet på olika sätt och har sett över sin verksamhet.

I september kommer en prognos över ekonomin i Parken Zoo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista