1 av 2
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 2
Rabie Aldeeb. Foto: David Nilsson hamne/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Fler ställer upp som flyktingguide

1:40 min

Det går bra för integrationsprojektet med flyktingguider i Eskilstuna - personer som hjälper nyanlända in i det svenska samhället. I maj rapporterade vi att det fanns 90 flyktingguider, men antalet har nästan fördubblats.

Rabie Aldeeb är ansvarig för projektet som går ut på att frivilliga Eskilstunabor får träffa nysvenskar på fritiden ett sätt för den nyanlända att komma in i samhället rent socialt och bli bättre på det svenska språket. Länets andra kommuner är i startgroparna för att ansluta sig till projektet, alla utom Trosa.

Alla tjänar på det, samhället också, när de lär sig svenska ganska snabbt och det blir lättare få referenser och lättare att få jobb, säger Rabie Aldeeb.

I Eskilstuna har det slagit väl ut,  trots semestertider. Antalet flyktingguider har ökat från 90 till 165 på några månader, och en utav dem är Jerry som gick med som flykting- och språkguide idag.

– De vet helt enkelt inte var de ska ta vägen och hur de ska göra och eftersom jag bott i Eskilstuna hela mitt liv tänkte jag att jag kanske kunde göra en insats. För mig är alla människor lika värda, säger Jerry. 

Begreppet flyktingguide har funnits i 20 år, och finns bland annat redan i Göteborg, men är i övrigt relativt sällsynt. Vänsterpartisten Joel Hamberg är politiskt ansvarig för mångfaldsfrågor i Eskilstuna. Han ser en lång framtid med flyktingguider i kommunen och länet.

-- Vi ger en tjänsteman en möjlighet att arbeta på halvtid och marknadsföra det här och matcha personer med varandra, säger Hamberg.

Kommunen har ockås fått stöd av länsstyrelsen för att ha samordningsansvar för länet när det gäller att sprida verksamheten med flyktingguider till övriga länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista