Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Sörmland

Föräldrar anser att skolvägen är farlig

De viktigaste anledningarna till att många föräldrar skjutsar sina barn till skolan är att det är mest praktiskt för familjen och att föräldrarna anser att skolvägen är farlig. Det visar en undersökning från SKL.

Häromdagen rapporterade P4 Sörmland om en undersökning från försäkringsbolaget If som bland annat visar att hälften av rektorerna i länet anser att föräldrar som skjutsar barnen till skolan är den största trafikrisken vid skolan.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) anser att det går att minska skjutsandet på lång sikt exempelvis genom att placera skolor i trafiksäkra områden eller att göra gång- och cykelvägar säkrare och på kort tid påverka föräldrars attityder, att skjutsa inte ger tidsvinster och ekonomiska fördelar och att barnen blir mer självständiga utan skjuts. Och trafikmiljön vid skolan blir bättre, enligt SKL.

Enligt SKL kan också skolorna skapa trafiksäkra skolvägar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista