1 av 2
Mursianhängare skriker slagord på Ramsestorget i Kairo. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.
2 av 2
Love Calissendorff från Katrineholm (t.v) och hans kompis Johannes från Eskilstuna på sin balkong i Kairo. Foto: Privat
Katrineholm

Katrineholmare i våldets Kairo

3:40 min

25-årige Love Calissendorff från Katrineholm finns sedan en och en halv vecka tillbaka i centrala Kairo och studerar arabiska. De senaste dagarnas oroligheter har gjort att han tänkt på sin egen säkerhet och övervägt att åka hem.

Den avsatte presidenten Muhammad Mursis anhängare har utlyst nya demonstrationer i Kairo till söndagseftermiddagen, rapporterar Ekot. 

Mursianhängarna tänker fortsätta att protestera även om angreppen mot dem ökar, sade antikupp-alliansen i ett uttalande.

På lördagen rensade säkerhetsstyrkorna al-Fatah-moskén där många hundra människor tagit skydd under sammandrabbningarna. Enligt inrikesdepartementet greps 385 människor inne i moskén.

Love Calissendorff från Katrineholm följer naturligtvis utvecklingen i Kairo där han studerar och bor. Han har sett våldet och demonstrationerna på nära håll. P4 Sörmland pratade med honom igår eftermiddag.

– Jag har också sett hur det ser ut i media. Men det har varit mest på små ställen. Det jag såg igår var på en ö som heter Zamalek som ligger i Nilen. Vi såg skottlossningen på en bro där. De sköt med automatvapen, vi såg blodiga trasor som låg på marken. Då tog vi oss fort därifrån. Vi visste inte alls om att det ägde rum förrän vi gick rakt in i det där. Vi gick hem till lägenheten och sedan har vi hållit oss där.

Hur känns det att vara mitt i det här?

– Fram till i onsdags, torsdags kändes det som att allt våld ägde rum någon annanstans liksom, men efter igår när vi hörde att de sköt i kvarteret då blev det inte lika kul. Då visste vi inte hur vi ska göra, om vi ska stanna eller åka härifrån.  Jag har sagt jag och min kompis, Johannes från Eskilstuna, att fortsätter det vara så här som det var så tar vi oss härifrån. Om det var en engångshändelse så stannar vi. Vi ska ta kontakt med ambassaden.

Love Calissendorff läser en kurs i arabiska och ska senare läsa politik i Oxford. Han reste ner för en och en halv vecka sedan. Hans kompis Johannes från Eskilstuna kom ner under försommaren.

– Det var ju en risk vi tog att åka ner. Jag har ställt in mig på att vara i två månader. Då känns det tråkig att åka hem, men det är klart att säkerheten är inget man tummar på. Men känner jag att jag inte kan gå ut och inte kan gå på mina lektioner åker jag härifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista