Eskilstunas brandmän bakom förslag att lämna kommunal

Brandmännen i Eskilstuna stöder förslaget om ett eget brandmannafack. En grupp brandmän från Stockholm, Göteborg och Malmö har beslutat sig för att bilda ett fristående brandmannafack och därmed gå ur Kommunalarbetarförbundet.

Det har pyrt länge bland brandmännen, missnöjet har tidvis varit stort med den fackliga organisationen Kommunal som brandmännen har tillhört. Under många år har brandmännen känns sig missnöjda och hotat med att bilda ett eget fackförbund och nu har alltså några brandmän gjort slag i saken och sagt sig vara beredda att bilda ett eget Brandmannafack.

Micke Karlsson är brandman i Eskilstuna och också facklig företrädare för brandmännen. Han säger att utbrytargruppen har hans och brandmännens stöd i Eskilstuna. Han hoppas att det ska slå väl ut med ett eget förbund och han säger också att nackdelen med att vara ansluten till Kommunal har varit att kommunal är ett stort förbund och att brandmännen inte är så många så dom blir en ganska liten grupp som inte har så stort inflytande när det gäller förhandlingar och lönerörelser.

Per Hägglund är gammal brandman och brandmästare och dessutom är han kassör för Kommunal i Sörmland, han tror inte på ett eget fackförbund.