Sörmland

Stopp för feriebarn från Ryssland

"De är otroligt ledsna"
1:42 min

I 20 år har stödföreningen för Barnhem 55, med rötter här i Sörmland, tagit emot feriebarn från den ryska skol-institutionen Barnhem 55 i Moskva. Men i år har de ryska myndigheterna satt stopp för det . Ca 15 barn, som väntat på att få komma till sina fadderfamiljer, har fått stanna kvar i Moskva över sommaren.

Björn Kvarnström från Björnlunda utanför Gnesta är ordförande för Stödföreningen för Barnhem 55 och berättar om det budskap föreningen fått.

– Så sa man så här att om barnen ska komma till Sverige kan de inte bo i familjerna, familjerna får gärna träffa dem, men de skulle bo på ett centralt läger med ryska ledare under några veckor, men vi sa att det är emot våra syften och principer. Vi vill ju att de ska komma ifrån en institution.

En känsla av att vara knuten till en familj, att ha varaktiga relationer och jämte lek och vila. Det är tanken att de barn som kommer från de ryska barnhemmen ska kunna få det här i Sverige.

Flera hundra barn från Barnhem 55 har under de senaste 20 åren kommit till Sörmland som feriebarn om somrarna och kring jul. Men nu är det alltså slut med det.

Ryssland, med sina alltmer restriktiva adoptionslagar, säger nej till den här fadderverksamheten i den form som varit. Stödföreningen för Barnhem 55 ingår i paraplyföreningen TBU, Tretjaks barnhemsutbyte och representanter därifrån ska i höst försöka få till ett möte igen med ryska myndigheter  för att kunna vända situationen så att ryska barnhemsbarn på nytt ska få möjlighet att få uppleva något annat om somrarna.

– De här barnen har fått ett tillskott, andra värderingar. Det är viktigt att man går i skolan. Där är det ingen som stöder dem. Här blir de otroligt sedda som individer, säger Björn Kvarnström.

Han tror att de barn som inte fick komma i år känner sig ledsna.

– De är otroligt ledsna givetvis. Många har byggt upp relationer. De vill komma hit. En del är här två månader varje sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".