Viktoria Jömark. Foto: Gunilla Nordlund/ Sveriges Radio

Stopp för barnhemsbarn oroar

1:23 min

I 20 år har stödföreningen för Barnhem 55, med rötter här i Sörmland, tagit emot feriebarn från den ryska skolinstitutionen Barnhem 55 i Moskva. Men i år har ryska myndigheter satt stopp för det här. Det här bekymrar Viktoria Jömark som kom hit som barnhemsbarn på 90-talet.

Hon blev senare adopterad av en familj i Stigtomta och bor sedan dess i Sverige. Nu bor hon i sTokcholm och ahr sjäklv familj.

– Man berövar barnen möjligheten att leva ett noramlt lyckligt liv. Barnen förstår inte politiken. De förstår det som är framför dem här och nu, säger Viktoria Jömark.

När Viktoria Jömark var 10 år hade hon och hennes bror förlorat båda sina föräldrar. De hamnade på Barnhem 55 i Moskva, som också är en internatskola. I dag är Viktoria vuxen och lever i Sverige.. mycket tack vare den hjälp hon fick av stödföreningen för Barnhem 55 som har sina rötter i Nyköping. I Ryssland finns idag omkring en halv miljon övergivna barn och många av dem bor på barnhem eller liknande institutioner.

 – Föreningens idé är fantastisk, de har givit många barn förståelse för vad en familj är. När föreningen kom med idén att ta hit barnen var det för att barnen skulle förstå hur en familj fungerar och att skilja ge barnen möjlighet att så småningom när de blir vuxna kunna när de blir vuxna skilja en bra och dålig familj och kunna skapa själva, säger hon.

Barbro Jömark, Viktorias sommarmamma, adopterade Victoria som fick uppehållstillstånd i Sverige och kunde studera här.

Idag bor Viktoria i Stockholm  -  har en egen  familj och arbetar som ekonomiansvarig på ett företag. När jag når henne är hon på familjens lantställe i Dalarna och de flesta bitar har fallit på plats.. Men då - på 90 - talet var allt annorlunda. Under den andra sommarvistelsen här i Sverige - visade det sig att Victorias medfödda hjärtfel var allvarligare än vad man trott.. Stödföreningen för Barnhem 55 startade en fond och samlade in pengar för att Viktoria skulle kunna opereras här i Sverige, vilket senare också blev av, och idag mår hon bra.

Nu i sommar kom en lag som gör att ryska barn inte får adopteras till homosexuella par i länder som tillåter enkönade äktenskap, däribland Sverige. Även ogifta personer omfattas av förbudet.  Och tidigare har Ryssland stoppat alla adoptioner till USA av politiska skäl. Det här samtidigt som ungefär en halv miljon barn i Ryssland är föräldralösa.

Som vi berättat om tidigare idag - har stödföreningen för Barnhem 55 i Moskva - i år inte kunnat ta emot några barn under sommaren. Under de senaste 20 åren har flera 100 barn haft möjlighet att få komma hit sommartid, men i år har alltså de ryska myndigheterna sagt nej till det i den form som tidigare varit.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista