Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
Sörmland

Forskare ska ta reda på faran med lurar i trafik

"Det är klart att man blir distraherad"
1:34 min

För första gången ska nu forskarna titta på vad det kan innebära för trafiksäkerheten att cykla med hög musik i hörlurar.

Än så länge finns ingen statistik på att det skulle vara en trafikfara, men det kan i sin tur bero på att någon information om hörlurar och musik aldrig har rapporterats vid olyckor. Det säger Anna Niska, som är forskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut.

– När vi ser till cykelolyckor och statistiken där så kan vi inte se att det är så många olyckor som är relaterade till just att man använt molbiltelefon eller haft hörlurar, men bara för att statistiken inte visar behöver inte betyda att det är så, säger Anna Niska.

Nej, än så länge finns ingen statistik på att det är farligt att cykla med musik i öronen. Men det kan alltså bero på att akutsjukhusens rutiner med att detaljerat rapportera in vad olyckorna beror på, inte riktigt har kommit igång än tror Anna Niska.

Ingen forskning har heller bedrivits på området, säger hon, men det är på gång nu.

Hennes kollega Katja Kircher ska tittta närmare på distraktion vid användning av mobil it när man cyklar, berätta Anna Niska.

Lana Brunell
lana.brunell@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".