Vänsterpartisten Lotten Båvik i Nyköping har valt att bära en stickad slöja som stöd för hijabuppropet idag. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Nyköping

Valde att bära slöja för att visa solidaritet

1:28 min

I dag har såväl religiösa som icke-religiösa kvinnor beslöjat sig som en solidaritetshandling efter lördagens händelse då en höggravid kvinna med hijab ska ha attackerats med slag och rasistiska glåpord i Stockholmsförorten Farsta. En av dem är vänsterpartisten Lotten Båvik i Nyköping.

En av dem som idag bär slöja är vänsterpartisten Lotten Båvik, vice ordförande i Barn och utbildningsnämnden i Nyköping.

– Jag har valt att göra det som en markering mot att det inte är rätt att trakassera kvinnor för att de bär slöja, det blir ett dubbelt förtryck säger hon.

Hon har fått olika reaktioner.

– Några har varit kritiska och tycker att jag inte har förstått, och att jag deltar i ett förtryck av kvinnor och så har jag fått en del positiva också som tycker att det är bra att göra en markering mot våldet, som kan se att jag samtidigt kan stödja kvinnors rättigheter, säger Lotten Båvik.

Enligt den misshandlade kvinnans väninna, som idag medverkade i Sveriges Radio morgonprogram i P1 fick hon först sin hijab avsliten och sedan sitt huvud dunkat i en bil så att hon svimmade.

Efter det har flera kvinnor vittnat om hur de regelbundet trakasseras för att de bär slöja. Som en protest mot detta har ett stort antal kvinnor runt om il landet idag valt att bära slöja.

Samtidigt hävdar röster på rasistiska webbsidor att uppropet är ett stöd för kvinnoförtrycket inom islam.

– Jag har valt det här som en engångsgrej för att stödja de kvinnor som är utsatta för förtryck. Jag är väldigt tydlig med att det måste vara varje kvinnas eget val att bära slöja och att vi måste underlätta för de kvinnor som vill plocka av sig sin slöja att känna sig som en del i det svenska samhället, säger Lotten Båvik.

– Om vi isolerar dem och behandlar dem illa, varför skulle de någonsin vilja plocka av sig sin hijab.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista