Foto: Julie Jacobson/Scanpix.
Gymnastik

Lättnad i Eskilstuna gymnastikförening

Åsa Ekdahl Westberg Sportchef EGF: Vi är lättade.
4:01 min

Inget hindrar ett fortsatt ekonomiskt stöd från kommunen till Eskilstuna gymnastikförening EGF, enligt den oberoende granskning av EGF som presenterades igår. Ett besked som gör EGFs sportchef lättad.

Beskedet gav Mona Kanaan, socialdemokrat och kultur- och fritidsnämndens ordförande i samband med att en oberoende granskning av föreningen presenterades igår.

– Naturligtvis är vi lättade och det känns jätteskönt att det här är över just nu då. Den här granskningen har pågått ganska länge och har skapat oro i föreningen för medlemmarna och för oss styr i föreningen. Det vi fick reda på igår är ett glädjande besked, men det är en rekommendation till nämndens möte i september, så vi är inte helt klara än, säger Åsa Ekdahl Westberg Sportchef EGF

Åsa Ekdahl Westberg säger också att hon tycker att det var berättigat att utreda föreningen efter den rapport från Mälardalens högskola som förra året visade på missförhållanden inom landslagsgymnastiken.

– Jag ser inga farligheter i rapporten, förutom att vi måste ta till oss och beakta och se till att EGF tar till sig vad som står i rapporten, säger Mona Kanaan.

Det var i december som en utredning gjord av forskare på Mälardalens högskola bland annat visade att nio av tio gymnaster tränar trots att de varit skadade och att inställningen till såväl kost som vikt inom elitgymnastiken kan betecknas som hälsofarlig.

Något som fick Eskilstuna kommun att besluta att frysa bidragen till Eskilstuna gymnastikförening fram till den oberoende granskningen som kommunen beställt blivit klar.

– Det känns bra för båda parter nu, det är vi överens om, säger Åsa Ekdahl Westberg, men säger samtidigt att det varit jobbigt.

– Det har påverkat vårt arbetssätt, men det har gjort att vi gjort en extra genomlysning av vår förening på egen hand under det att utredningen pågått och den har visat att vi har saker att jobba med precis som jag tror att det finns i alla föreningar.

Eskilstuna gymnastikförening har nu en ny handlingsplan som ska presenteras för kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".