Ryanairs piloter utan lön när planet är försenat. Foto. Peter Morrison/Scabpix
Nyköping

Piloters arbetsvillkor hotar säkerheten

Flera av Ryanairs piloter upplever att de arbetar under stress, tvingas flyga gratis och väljer att starta planet även om något på flygplanet gått sönder, det är vardagen för piloter som Södermanlands-Nyheter talat med anonymt.

Enligt tidningen finns en skrämselkultur inom bolaget som bland annat för med sig att piloter inte sjukskriver sig när de är sjuka eftersom de inte får någon lön och dels riskerar at få sparken.

Hos Ryanair får piloter bara betalt den tid de flyger enligt schema och de väljer därför att flyga även om de till exempel egentligen är för trötta för att flyga. Ett försenat plan innebär också att piloterna flyger gratis.

Om något på flygplanet går sönder kan det ta flera timmar att få det åtgärdat, eftersom bolaget inte har egna tekniker på flygplatserna. Det innebär i sin tar att missar sin lön, det är alltså inte flygbolaget som uppmanar piloterna att flyga med ett trasigt flygplan. Det säger en av piloterna till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista