Jörgen Björnfot, affärsområdeschef Eskilstuna energi och miljö. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.
Sörmland

Sörmland med i storsatsning på biogas

1:50 min

Sörmland ska delta i en större satsning på biogas i Mellansverige. Sammanlagt 70 miljoner kronor ska satsas och målet är att minska utsläppen av växthusgaser och i stället öka biogasproduktionen.

Regionförbundet Sörmland bidrar med en mindre del, 345 000 kronor.

- Vi satsar på att bli ett internationellt framgångsexempel när det gäller att driva på biogasutvecklingen, säger Viking Jonsson, ordförande för Regionförbundet Sörmland. Vi kommer bland annat arbeta för att mer matavfall blir biogas, tillägger han.

Andra som deltar är Stockholms läns landsting, länsstyrelsen i Västmanland samt regionförbunden i Uppsala, Örebro och Östergötland.

Projektet Biogas xpose är en satsning på totalt 70 miljoner kronor sammanlagt, där Eu:s Life plus program står för 14 miljoner. Projektet påbörjas i år och pågår till och med 2018.

Bakom projektet står bland andra Biogas Öst, som är en samverkansorganisation för många företag, kommuner och lärosäten i östra Mellansverige.

Projektet är framför allt tänkt att försöka hitta nya material och tekniker för att få fram mer biogas. Testanläggningar ska byggas i Västerås, Köping och Uppsala och bland andra Mälardalens högskola kommer att vara med i arbetet. Informationen ska sedan spridas för att gynna biogasproduktionen.

Jörgen Björnfot är affärsområdeschef på Eskilstuna kommuns energibolag, Eskilstuna energi och miljö, och sitter också med i styrelsen för Biogas Öst. Han har stora förhoppningar på projektet.

– Jag tror det kommer att bidra till att vi kan producera mer gas i regionen. Det kommer att bidra till att vi kommer att skapa flera mackar, så totalt sett är det en stor miljöinsats samtidigt som det blir enklare för konsumenterna att tanka och få tag i fordonsgas, säger han.

I Sörmland finns idag tre biogasmackar - i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm.

Biogasanläggningar finns det två av - i Eskilstuna och i Katrineholm. Planer finns också på att en i Stigtomta utanför Nyköping.

I Eskilstuna är det kommunens bolag Eskilstuna energi och miljö som driver anläggningen. Där produceras biogas från avloppsslam och matavfall. Men det räcker bara till ungefär hälften av behovet till kommunens bilar och bussar och till privata bilister. Resten köper kommunen från Göteborg, vilket den skulle vilja undvika, eftersom det kräver långa transporter

I Katrineholm är det Swedish biogas international och Lantbrukarna som driver biogasanläggningen. Där använder man gödsel och det som klassas som dåliga grödor. Biogasen därifrån säljs till Stockholm, där det är stor brist på biogas. I Katrineholm håller de på att utökar produktionen och i Eskilstuna vill kommunen göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista