1 av 2
Sandra Karlsson rider sin Vogue i dressyr-EM i Danmark med start idag. Foto: Svenska Ridsportförbundet.
2 av 2
Sandra Karlsson. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Torshälla

Sandra deltar i dressyr-EM i Danmark

8:35 min

Idag börjar EM i dressyr för ryttare med funktionsnedsättning i Herning i Danmark. En av de två svenska tävlande är Sandra Karlsson som tävlar med hästen Vouge, med Nyby Torshälla som sin hemmaklubb.

Sandra Karlsson blev allvarligt skadad i en trafikolycka för 8 år sedan och fick en hjärnskada som bland annat påverkat närminnet.

Bilen hon satt som passagerare i sladdade av vägen körde in i en lyktstolpe och voltade utanför Eskilstuna, det var fredagen den 13 maj 2005 och Sandra Karlsson hade inte hunnit fylla 21 år.

Läkarna trodde först att Sandra Karlsson inte skulle kunna röra sig mer utan bli sängliggande, talet var skadat så hon skulle inte kunna prata mer, och att motivationen var skadad.

Det var Sandras sjukgymnast som tyckte att det var viktigt att hon började rida igen, både som sjukgymnastik och som terapi. och ett och ett halft år efter olyckan kom hon upp på hästryggen igen, Sandras mamma Elisabeth berättar

I ridsport för funktionshindrade, tävlar man bara i dressyr, och svårighetsgraden är beroende på hur funktionshindrad man är, om man rider bara skritt, skritt och trav eller skritt trav och galopp, och i fyra olika grader. Sandra Karlsson är en av två svenska deltagare som tävlar i skritt och trav och i grad 1b vilket betyder de som har mest funktionshinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista