Gripsholmsskolan i Mariefred. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Strängnäs

Föräldrar i Mariefred trotsar beslut

1:19 min

Barnen i årskurs sex på Gripsholmsskolan börjar idag höstterminen - trots att de inte får. Skolinspektionen har beslutat att skolan inte får undervisa i årskurs sex under hösten. Men skolan och föräldrarna trotsar beslutet.

– Skolinspektions beslut får orimliga konsekvenser för vårt barn och jag måste se till mitt barns bästa, säger Jens Åhman som har en dotter på skolan.

Gripsholmsskolans rektor lämnade in ansökan om att undervisa i årskurs sex för sent. Därför får skolan inte undervisa i sexan under hösten. Istället måste barnen gå i annan valfri skola fram tills det att vårterminen startar.

Föräldrarna och skolan försökte komma runt regeln genom att istället låta eleverna gå om femman under höstterminen, men Skolinspektionen sa bestämt nej till det och menar att skolan inte kan fatta ett sådant generellt beslut.

Men föräldrarna har inte gett upp. I dag, när skolorna startar i Strängnäs, trotsar de myndigheten.

– Vi tycker som föräldragrupp att vi följer lagen. Det finns en lagstadgat rätt att barnen ska få gå om en årskurs om det är bäst för barnens utveckling.

Den främsta anledningen till att Jens Åhman kämpar för att hans dotter ska få gå på Gripsholmsskolan i höst är för att hon tidigare gått på den kommunala skolan utan att trivas.

– Sedan hon bytte till Gripsholmsskolan så har hon fått en trygg och bra skolmiljö. Det är helt absurt att hon ska ryckas upp ur den skolmiljön bara för fyra månaderna och placeras tillbaks i en miljö där hon inte trivdes och inte var särskilt bra för mitt barn.

Mer rapporterat om Gripsholmsskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista