Sörmland

Sörmländsk lantbrukare döms för djurplågeri

En lantbrukare från västra Sörmland döms för djurplågeri till villkorlig dom och böter. Det var i oktober förra året som en veterinär inspekterade gården på Länsstyrelsens uppdrag för att bedöma djurens kondition.

Hon hittade ett 60-tal kor på gården som var kraftigt avmagrade och i dålig kondition och inget foder fanns hos djuren. Djuren verkade apatiska och var ostadiga på benen och deras klövar var inte verkade.

Majoriteten av korna fick avlivas på plats eftersom det var i så dåligt skick. Mannen har att han inte mådde bra på grund av dödsfall i familjen och enligt utredningen har han drivit verksamheten sedan mitten av 1990-talet utan problem.

Tingsrätten anser att det inte finns tillräckligt stöd för att mannen med så kallat likgiltighetsuppsåt begått gärningen men anser att han borde ha försökt få hjälp när han inte mådde bra och dömer honom får djurplågeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista