1 av 4
Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
2 av 4
Föräldrarna Susanne Åhman och Camilla Fredriksson. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
3 av 4
Rektor Nina Lidfors. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
4 av 4
Agneta Sandén. Foto: Monica Ryttmarker, Skolinspektionen.
Strängnäs

Sexans elever började femman på Gripsholmsskolan i dag

1:30 min

I dag trotsade Gripsholmsskolan och föräldrar Skolinspektionen. Trots förbud mot undervisning var sexorna med på dagens upprop inför hösten och satte sig sedan vid skolbänkarna.

– Det är vårat val att hon ska gå hit idag och hennes egen önskan, säger Camilla Fredriksson som var där med sin dotter.

Hela skolan var samlad utanför lokalerna vid Gripsholmsviken för att gemensamt sätta igång höstterminen. Alla lärare, föräldrar och barn från ettan till femman var där, och så även klass 5b.

Barnen som egentligen skulle gått i sjätte klass, men inte kan det eftersom skolan anmälde tillstånd för sent för att undervisa i sexan. Istället ska barnen nu på pappret gå om femman fram tills vårterminen startar, då skolan har tillstånd att undervisa i sexan igen.

Problemet är bara att Skolinspektionen inte tillåter skolan att undervisa barnen under hösten, varken som 5b eller vanlig sjätte klass. Men det är inget förälder Camilla Fredriksson tänker strida emot. Hennes barn trivdes inget bra på den kommunala skolan.

– Jag kan inte tvinga mitt barn att gå till en miljö som hon vantrivdes i jättemycket under två år. Hon älskar den här skolan och då tänker jag inte tvinga henne att gå tillbaka, säger hon.

Rektorn Nina Lidfors, som anmälde sjätteklassundervisning för sent erkänner att hon gjorde fel, men tycker inte att barnen ska drabbas.

– Det är jag som ska drabbas, ge mig en varning, släng mig i fängelse. Det är barnen som drabbas och det är fel, säger Nina Lidfors.

Skolinspektionen ser allvarligt på den situation som har uppstått, men ska nu ändå se över om det finns grund för att femteklassarna ska få gå om. Enskilda elever kan få gå om av personliga skäl, men då oftast på grund av sjukdom. Agneta Sandén, avdelningschef på Skolinspektionen, vill ännu inte sia om hur det hela kommer att sluta.

– Jag förstår att barnen är ledsna och oroliga över situationen de hamnat i. För barnen betyder det att deras oro förlängts och kommunens möjligheter att lösa frågan på ett bra sättminskar ju också. Man har ett ansvar som fristående skola att samarbeta med kommunen, därför att det är kommunen som hävdar skolplikten. Och det här verkar vara en huvudman som inte riktigt förstår  samhällsuppdraget bakom skolan, säger Agneta Sandén.

Vad händer om ni känner att det här inte går att godkänna?

– Vi får ta ställning till det när allt material finns, men det är klart att vi inte kan släppa denna fråga, säger hon.

Mer rapporterat om Gripsholmsskolan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista