Överklaganden om utökat strandskydd har hamnat på Miljödepartementet. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Sörmland

Utökat strandskydd runt Båven på regeringens bord

Ett tjugotal fastighetsägare runt sjön Båven liksom Gnesta och Flens kommuner har överklagat länsstyrelsens beslut om utökat strandskydd runt sjön. Det är regeringen, som nu ska ta ställning till ärendet.

Det var i slutet av juni som Länsstyrelsen i Sörmland beslutade att utöka strandskyddet från 100 till 300 meter kring Båven och Mälarstranden i Strängnäs. Länsstyrelsen fick sammanlagt ett 90-tal yttranden, det flesta kritiska, men kom ändå fram till att dessa sjöstränder behöver ett långsiktigt skydd för generationer.

Nu har såväl Flens som Gnestas kommuner samt ett 20-tal fastighetsägare runt Båven, överklagat beslutet.

Bägge kommunerna skriver att de delar bedömningen att sjön Båven och dess stränder, har höga naturvärden, men att beslutet som det är utformat kommer att medföra svårigheter för landsbygdsföretagens verksamhet och att den är otydligt formulerad.  Det är också en kritik som återkommer, att länsstyrelsen har tagit ett för generellt grepp och ställer till omotiverade problem i redan bebyggda områden.

Många fastighetsägare begär extra tid för att få komplettera sin överklagan och det framkommer också kritik mot att beslutet tagits en fredag i slutet av juni då såväl semestrar som högsäsong inom lantbruken gör att det är svårt att hinna med att överklaga beslutet inom 3 veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista