1 av 2
I tio år har elever med hjälp av lärare renoverat den stora verkstadsbyggnaden som nu nästan står klar bredvid Gripenskolan. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
2 av 2
Birgit Ericsson. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
Nyköping

Besvikelse när renoveringen av "Röda villan" stoppas i Nyköping

1:25 min

Kulturarvsalliansen i Nyköping går till hårt angrepp mot skolledningen i kommunen. Detta efter att man beslutat att inte slutföra renoveringen av ett hus som lärare och elever gemensamt renoverat och som skulle användas som skollokaler.

– När jag fick klart för mig att man hade fått nej så blev jag riktigt förbannad och jag sa direkt att det här kommer jag att påtala för kommunen, säger Birgit Ericsson från den ideella föreningen Kulturarvsalliansen.

I tio år har elever med hjälp av lärare renoverat den stora verkstadsbyggnaden som nu nästan står klar bredvid Gripenskolans Röda villa. El och vatten är dragit till villan, men för att koppla på det behövs utbildade hantverkare. En totalkostnad runt 100.000 kronor, pengar som skolledningen vägrar satsa.

Lärare och elever är djupt besvikna, så också Kulturarvsalliansen i Nyköping. Birgit Ericsson kämpar för frågan:

– Får man inte el och vatten så går det inte att använda lokalen. Och det här är en stor del av elevernas utvecklingspotential som man stoppar, säger hon.

Stora delar av arbetet har varit helt ideellt medan annat har finansierats av fonder. Verkstadshuset skulle vara en lokal där elever på introduktionsprogramet skulle kunna växa i sig själva och få en meningsfull skolgång.

– Man misshandlar den här sortens utbildning eftersom ingen protesterar, de är så lojala medarbetare. Så då får vi andra ta i med lite hårda ord istället, säger Birgit Ericsson.

Enligt gymnasiechef Åsa Ridne är det främsta skälet till att inte slutföra renoveringen att det just nu pågår en omorganisation av hela den kommunala gymnasieskolan och hela Gripenområdet ska då renoveras.

– Vi vet inte om den verksamhet som finns på Röda villan ska finnas kvar just där och därför känns det inte långsiktigt och ekonomiskt att renovera en villa som man kan behöva flytta ifrån kanske två år senare, säger Åsa Ridne som är gymnasiechef i Nyköping.

Det ska, enligt gymnasiechefen, finnas andra lokaler på Gripenområdet där verksamheten kan bedrivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista