1 av 2
Antalet ekollon och antalet vildsvin som föds hänger ihop. Foto: Rikard Collsiöö och Ingvar Karmhed/Scanpix.
2 av 2
Göran Bergqvist. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Sörmland

Fler vildsvin på grund av klimatförändringar

1:25 min

I dag hålls en stor vildsvinskonferens på Öster Malma utanför Nyköping. Där konstaterades det att förändringarna i vårt klimat är en tydlig orsak till att vildsvinsstammen vissa år får sig en extra skjuts.

Vildsvinsstammen ökar allt mer men det är svårt för forskarna att exakt säga hur snabbt. Däremot är förändringarna i vårt klimat en tydlig orsak till att vildsvinsstammen vissa år ökar och det hör ihop med mängden ollon.

– Det har till exempel visat sig att när vi har goda ollonår så ökar reproduktionen av vildsvin uppåt tio procent, säger Göran Bergqvist som är klövviltskonsulent på Svenska jägareförbundet.

Och de kommer allt tätare nu än tidigare?

– Ja, tidigare var det ollonår vart sjätte eller vart sjunde år. Nu har vi, troligtvis på grund av klimatförändringar, ollonår vartannat eller vart tredje år och kan också ha det två år i rad.

På Svenska jägareförbundets vildsvinsseminarium i dag presenteras, förutom nya fakta om utvecklingen, också internationella erfarenheter och förändrade attityder till vildsvin.

Se också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista