Kämpigt men med många glädjeämnen. Så sammanfattar lärarna Ronny Söderqvist och Sofia Johansson samt rektor Ulrika Ekström Vrena Friskolas första år. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Nyköping

Första året för Vrena friskola - kämpigt men roligt

1:43 min

I dag är det precis ett år sen som Vrena friskola startade. Det var föräldrarna i det lilla samhället som tog saken i egna händer när kommunen stängde skolan för alla mellanstadieelever.

Det har varit ett år av stora utmaningar men också glädje och elevantalet har vuxit en hel del när skolan i dag, fredag, slår upp portarna igen.

– Det har varit ett väldigt roligt år, hektiskt, stressigt och lite annorlunda. Men nu tycker jag att allting funkar, säger rektor Ulrika Ekström.

Ni har inte bara överlevt det första året, ni har också expanderat med fler elever?

– Ja, vi går från 40 till 52 elever.

Vrena friskola är en föräldrardriven stiftelse som startade för ett år sedan. Det var efter Nyköpings kommuns beslut att stänga skolan för alla elever från fjärdeklass och uppåt. Barnen skulle istället tvingas pendla till skolan i Stigtomta. Det kunde inte föräldrarna acceptera och trots motstånd från kommunen lyckades de starta en egen skola.

– Det första året har förstås varit kämpigt, berättar Ulrika Ekström, men glädjeämnena har varit många.

Lärarna arbetar redan från lägsta stadier som ämneslärare, vilket hon menar inte är så vanligt.

– Här är ju alla engagerade för att barnen ska få det bästa möjliga. Om föräldrarna tycker att skolan är viktig, då tycker ju samhället och barnen det också, säger läraren Sofia Johansson och lyfter fram de engagerade föräldrarna.

NO- och matteläraren betonar stödet utifrån:

– Hela bygden har ju en sådan otrolig entusiasm över skolan och vill gör allt de bara kan. Allt från att de skänker spel till pensionärer som är med och hjälper till på rasterna, det är något nytt.

Blir det inte samma sak på en kommunal skola?

– Det beror nog på hur skolan uppfattas av bygden. Här är ju skolan  det viktigaste som finns. Utan skolan dör Vrena, det är så gott som alla Vrenabor överens om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista