Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Nyköping

Drömmen om friskola i Ålberga lever kvar

Beslutet ledde till starka protester
1:22 min

I Ålberga fick föräldrarna avslag på sin ansökan om att starta friskola för ett år sen, till skillnad från i orten Vrena. Samtidigt lever drömmen kvar om en fristående skola som kan samla alla låg- och mellanstadieelever i Kiladalen, Ålberga och Stavsjö.

För ett år sen fanns långt framskridna planer bland föräldrar i Ålberga att starta en friskola. Precis som i Vrena så var föräldrarna missnöjda med att kommunen skulle stänga skolan för barn från fjärdeklass och uppåt. Men föräldrarna fick avslag på sin ansökan, och det blev ingen friskola.

– Det föll på att det skulle konkurrera ut den kommunala skolan som ville vara kvar, säger Martina Hallström (C) som är en av de som då stod främst i ledet.

Kommunens beslut att stänga skolan i Ålberga för elever från fjärdeklass och uppåt och erbjuda dem buss till den kommunala skolan i Jönåker, ledde till starka protester. P4 Sörmland träffade flera föräldrar som då valde att placera sina barn på friskolor i Östergötland i stället för att acceptera det kommunala alternativet, och det finns också föräldrar som valde friskolor inne i Nyköping.

Nu har kommunen enligt Martina Hellström beslutat att satsa på en ombyggnad av Ålberga skola, som innebär en klar förbättring för de yngre eleverna, och som hon hoppas på.

Samtidigt lever drömmen kvar om en fristående skola som kan samla alla låg- och mellanstadieelever i Kiladalen, Ålberga och Stavsjö.

– Självklart är drömmen att få starta en friskola och få bygga på det elevunderlag vi hade då. Jag hade velat se den utveckling som de haft i Vrena med fler elever och lärare här också, säger Martina Hallström (C) i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".