1 av 4
Skiss: Carlstedt arkitekter.
2 av 4
Skiss: Carlstedt arkitekter.
3 av 4
Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
4 av 4
Åsa Kullgren och Tomas Zurkirchen. Foto: David Nilsson Hamne/Sveriges Radio.
Katrineholm

Ombyggnaden av Karsudden startar i dag

1:51 min

Vid lunch togs det första spadtaget för om- och tillbyggnaden av Regionsjukhuset Karsudden. Landets största rättspsykiatriska klinik ska nu bli modernare och säkrare.

– Det är rätt slitet och till exempel så har patienterna inte dusch på rummet. Många är här under flera år och det behöver vara en rimlig nivå på standarden, säger landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren (S).

Karsudden i Katrineholm är landets största rättspsykiatriska klinik. De nya och renoverade lokalerna kommer att stå klara om tre till fem år och då vara bättre anpassade till patienterna och de som arbetar på sjukhuset.

Renoveringen är ett jätteprojekt som omfattar totalt 550 miljoner kronor och merparten, 350 miljoner, slukas redan i den första etappen. Av det satsar landstinget 250 miljoner kronor och sjukhuset skjuter till 100 miljoner ur egen kassa till underhåll.

– Vi får intäkter från andra landsting för den här verksamheten. Det här är också ett sätt att säkra att vi kan ha kvar den och samtidigt få intäkter. Vi har kontrakt med Stockholm på flera år så det är en garant för att kunna driva verksamheten framåt, säger landstingsstyrelsens ordförande Åsa Kullgren (S).

Finns det någon risk för säkerheten under renoveringen?

– Vi har pratat mycket om att arbetarna måste låsa in sina verktyg och ha kontroll över sina saker, säger projektledare Tomas Zurkirchen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista