Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
Sörmland

Oklart om utfodring leder till fler vildsvin

1:40 min

Det går inte att säga om utfodring är en avgörande faktor bakom den explosionsartade ökningen av vildsvinstammen. Det medger i dag LRF:s jakt- och viltexpert Anders Wetterin, efter vildsvinsdagen på jägareförbundet i Öster Malma i går.

Efter Svenska jägareförbundets temadag om vildsvin på Öster Malma i går  tvingas nu lantbrukarnas intresseorganisation LRF backa om utfordringen av viltsvin.

– Det går inte att visa sig vare sig att utfodringen har en stor betydelse eller motsatsen. Jägareförbundet vill försvara viltutfodringen men vi menar att de flesta viltarter inte behöver någon utfodring, säger LRF:s jakt- och viltexpert Anders Wetterin.

Om det inte finns några belägg, på vilket sätt är det då fel att utfodra?

– Vi får tycka vad vi vill.

LRF har tidigare mycket bestämt hävdat att utfodringen är en viktig orsak till att viltsvinsstammen ökar nästan explosionsartat, och därmed också skadorna inom lantbruket.

Men Jägerförbundets företrädare kunde i går visa på att det inte finns några vetenskapliga studier som stöder detta, utan att ökningen kan lika gärna bero på att ollonår som gynnar djuren kommer oftare nu och att vintrarna generellt sett blivit mildare.

Det handlar alltså om tycke och smak då vad man väljer att tro på?

– Man kan också uttrycka det som att om man gynnar de här djuren med mycket foder så får de fler ungar och överlever i större grad. Varför ska man gynna en art som det går så bra för? säger Anders Wetterin på LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista