Emma Notehag är en av dem som utbildar på Volvo i Eskilstuna. Foto: Andreas Berglund/Sveriges Radio
Eskilstuna

Stort intresse för Volvosatsning på ungdomar

1:21 min

Arbetslösa unga får för andra året i rad chansen till betald utbildning på Volvos fabrik i Eskilstuna. Satsningen är inne på sitt näst sista år och trycket från de sökande är stort.

– Det här gör vi då dels för att trygga kompetensförsörjningen i framtiden men även för att erbjuda arbetslösa ungdomar en arbetsintroduktion, säger Raimo Heinonen är personalchef på Volvo i Eskilstuna

Volvosteget är en ett-årig utbildningen för arbetslösa ungdomar som Volvokoncernens VD Olof Persson satte igång för ett år sedan. Volvosteget består av att man under uppsikt av en handledare utför verkliga arbetsmoment i produktionen. Emma Notehag valde att söka Volvosteget som en av de första eleverna förra året.

-- Jag tog studenten förra året sen så blev jag arbetslös. När jag kom till Arbetsförmedlingen så rekommenderade de Volvosteget. Eftersom jag inte har någon bakgrund i industrin men ändå varit intresserad tidigare så tycket jag att det här var en stor möjlighet för mig.

Tror du att du kommer få jobba här?

– Det vet jag inte men jag hoppas att jag får en anställning.

Deltagarna får lön under utbildningen men det finns inga garantier för anställning efter utbildningen i fabriken, det säger Raimo Heinonen.

– Vi vet inte exakt hur många av dem som vi kan anställa. Men ambitionen är att vi ska kunna ge ett antal av dem en anställning efter att man klarat av sitt år.

Nu till hösten ansöker man om nya deltagare, hittills har 130 ansökningar kommit in till de femtio platser som erbjuds i år.

– Jag tycker att Volvosteget är en stor chans för alla ungdomar att få in en fot i arbetslivet, säger Saif Aziz som har arbetat som mentor på fabriken i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista