1 av 2
Tidigare erfarenheter av obemmanade bibliotek är goda, enligt Henrika Åström. Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio.
2 av 2
Victor och Malin Grälls. Foto: Jonna Berglund/Sveriges Radio.
Trosa

Passerkort gör bibliotek i Vagnhärad mer tillgängligt

1:39 min

Biblioteket Navet i Vagnhärad blir först ut i det här länet med att hålla meröppet: Det innebär att de som vill besöka biblioteket kan göra det även sedan personalen har gått hem.

Inom kort ska det biblioteket börja med ett nytt passersystem som gör att man med sitt lånekort, kan besöka biblioteket mellan åtta på morgonen och nio på kvällen.

– Det innebär att tillgängligheten ökar och man kan komma och låna sin bok i princip när man vill. Anledningen till att vi har öppet 8-21 är att vi följer butikernas öppettiden, så det bidrar också till ett mer levande centrum, berättar Henrika Åström som är bibliotekschef i Trosa kommun.

Varför är det så viktigt med lättillgängligheten?

– Alla kommuninvånare i hela landet vill att biblioteken ska ha öppet mer, men det är en ekvation som inte går ihop med ekonomin, säger Henrika Åström.

Finns det några risker med det?

– Bland de som redan infört det här systemet har det inte hänt något. Inga stölder eller någon skadegörelse.

Navet, det nya biblioteket i Vagnhärad, invigdes i våras och ligger precis vid torget som just nu byggs om   och gör att det bullrar ihärdigt utanför de stora fönstren.

Biblioteket i Veberöd i Skåne var först ut i Sverige för drygt tre år sedan med att på liknande sätt hålla öppet utan personal. Men även fler bibliotek som Vårsta i Botkyrka har liknande system.

Malin Grälls som besöker biblioteket med sonen Victor tycker att idén är bra.

– Det är kanon då kan man utnyttja det också, och gå hit på kvällarna, säger Malin Grälls.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista