1 av 5
Assin har lämnat sina två barn hemma i Bulgarien, under bärsäsongen. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
2 av 5
Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio.
3 av 5
Grannarna Benny Karlsson, Lola Nordquist och markägaren Lars-Gunnar Eriksson besöker ofta lägret i skogen. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
4 av 5
I dessa tält vid lägret bor bärplockarna under hela bärsäsongen. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
5 av 5
Saibi Slatka kommer till Marmorbyn från Bulgarien för att plocka bär under sommaren. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
Vingåker

Här är utländska bärplockare välkomna

1:45 min

Utländska bärplockare som kan bo flera månader i tält i skogen retar varje år många markägare. Men Lars-Gunnar Eriksson i Marmorbyn utanför Katrineholm ser ingen nackdel med tältande gäster, så hos honom bor nu 16 bulgarer hela sommaren med sina tält.

Det här gick att läsa i Katrineholms-Kuriren i förra veckan. Men bara ett stycke därifrån är långtidscampare inte lika välkomna.

– Här låg de i fjol, bulgarerna. Och som du ser så är det välstädat. Men de fick inte bo här utan blev bortmotade av polis. Därför ligger de hos mig nu. Så länge de städar efter sig så få de bo kvar, berättar Lars-Gunnar Eriksson, markägare utanför Marmorbyn.

Så på nedsidan vägen, på Lars-Gunnar Erikssons mark, står nu 16 färgglada tält prydligt uppradade runt en plan med tallbarrig barmark. En man rensar lingon för det är ovanligt ont om blåbär och en kvinna sitter på en pall och vilar. Men hon talar ingen svenska.

Hur pratar nu med varandra?

– Hennes man kan lite svenska, men annars teckenspråk, säger Lars- Gunnar Eriksson.

När säsongen är över åker bärplockarna hem, men lämnar grejer i Lars-Gunnar Erikssons garage. För till honom är de välkomna tillbaka nästa sommar igen.

– Människor måste göra mig något illa för att jag ska tycka illa om dem. Och det har de inte gjort. Jag skulle inte vilja byta med dem, åka hit och plocka blåbär för att leva av i vinter. Jag skulle inte vilja att mina barn skulle ha det så, så därför får de gärna låna femtio kvadratmeter mark för att ha tält på. Vi vet inte hur bra vi har det, säger Lars-Gunnar Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista