1 av 2
Varslen om uppsägning kom som en chock för många anställda, säger Hans Gränsmark, metallklubbens ordförande på ABB Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Varslen var nödvändiga av ekonomiska skäl, enligt Mikael Ringholm, ABBs platschef i Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Nyköping

"Varslen på ABB kom som en chock"

"Det värsta nu är ovissheten"
1:24 min

57 anställda av 160 anställda på ABB i Nyköping varslas om uppsägning, 40 kollektivanställda och 17 tjänstemän. Förhandlingar med facken har inletts och de anställda har informerats.

Enligt ABB:s ledning flyttar produktionen av anslutningsdon till ABB-bolaget Elektro-Praga i Tjeckien.

– Det är ett led i att skära våra kostnader, att bringa företaget till lönsamhet, säger Mikael Ringholm, platschef på ABB i Nyköping. Vi är inte så konkurrenskraftiga som vi behöver vara idag för vår överlevnad. Vi är dessutom inte tillräckligt lönsamma.

Det är de lägre kostnaderna för produktionen som gör att företaget tar det här beslutet att flytta det mesta av produktionen till fabriken i Tjeckien, säger Mikael Ringholm.

Beskedet till de anställda kom idag efter semestrarna. Facken har känt till beslutet sedan tidigare i somras, men har haft munkavle.

Huvuddelen av jobben, 40 stycken, försvinner från verkstadsgolvet. Förhandlingarna om turordning inleds den här veckan och innebär en tid av stor oro för de anställda, som inte vet om de får stanna eller inte. Det kan också finnas alternativ till uppsägningar. Enligt Mikael Ringholm försöker företaget också hitta andra jobb inom ABB för den som tvingas bort.

Kvar i Nyköping efter flytten, som ska vara genomförd nästa sommar, blir en del utveckling samt lagerjobb.

– Det är i stort sett en halvering av oss på metallsidan. Det kom som en chock, säger Hans Gränsmark, metallklubbens ordförande på ABB i Nyköping. Många kom tillbaka efter semestern och fick det här, så det var inte roligt.

Hur är stämningen bland jobbarna?

– Den är chockartad. Många som har kommit in sent är oroliga.

Hans Gränsmark är ändå inte särskilt förvånad över beskedet om varsel.

– Vi har flyttat produktion förut och man hävdar ju löneläget bland annat.

Vad tycker du om de argumenten?

– Det är det som är problemet inom industrin, att man flyttar ut till låglöneländer.

Den här veckan inleds alltså förhandlingarna om turordning och om varslen kan minskas genom förtida pensionsavgångar och andra åtgärder.

– Det värsta nu är ovissheten, om man är drabbad eller inte, säger Hans Gränsmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".