Göran Dahlström, S, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm tycker inte att ändringen för ersättningar till kommunerna är tillräcklig. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Dahlström kritisk till nya ersättningar för invandring

5:07 min

Regeringen vill i höstbudgeten underlätta för kommunerna när de tar emot nyanlända invandrare. Bland annat görs ersättningssystemet om, för att gynna de kommuner som tar emot fler. Men Göran Dahlström, S, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm är kritisk.

Kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända kommer att få en högre ersättning och kommuner med ett lågt mottagande kommer att få något sänkt ersättning.

Etableringstiden ska också effektiviseras genom att kommunerna ska lockas att ta emot flyktingar från anläggningar och få 15 000 kronor per individ. Idag är det många som får uppehållstillstånd som blir kvar allt för länge på anläggningarna, enligt regeringen.

– Kommuner som Södertälje och Eskilstuna kommer att få högre ersättning och Vellinge och andra får lägre. Det är en tydlig signal till de som inte tar solidariskt ansvar. För mig är det tydligt att solidaritet ska löna sig, förklarar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på en presskonferens.

Han ser ingen risk för att de kommuner som redan i dag tar emot få flyktingar nu kommer att ta emot ännu färre när ersättningen sänks.

– Nej, det är ett starkt incitament för att ta emot fler. Det är stötande att några kommuner tar emot så få. Flyktingmottagandet är ett nationellt ansvar, säger Ullenhag.

Vellinge tar emot 1 flykting per 1 000 invånare, medan en kommun som Sorsele tar emot 25 per 1 000 invånare.

Det nya ersättningssystemet träder i kraft 2014 och innebär bland annat att grundersättningen en kommun får för att teckna avtal om flyktingmottagande sänks från 444 000 kronor till 222 000 kronor. Samtidigt höjs ersättningen för de kommuner som tar emot flyktingar från anläggningsboenden. Utöver schablonersättningen får en kommun 15 000 kronor per individ. De kommuner som tar emot högre än medianvärdet för riket får också extra pengar.

Sammanlagt ökar ersättningen till kommunerna med drygt en miljard de kommande fyra åren.

Kommunalrådet i Katrineholm, Göran Dahlström, tycker att regeringen ska ta ett större helhetsgrepp över de kostnader kommunerna faktiskt har på lång sikt. Ekonomiskt stöd behövs där för extra stöd i skolan och till vuxenutbildningen, anser Göran Dahlström.

– Jag tycker att man skulle ha tagit sig an kommunerna och tittat på vad som behövs i kommunerna och vilka extrakostnader vi har, säger han.

Han menar att kommuner som Katrineholm, som tar emot många invandrare, har stora utgifter som måste betalas med kommunala skattepengar.

– Vi har ett jättestort ansvar efter själva etableringen. Om vi får några kronor extra för de första två åren, så har vi ju ett ansvar i kanske tio år till, för bland annat extra stöd i skolan och vuxenutbildning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista