1 av 4
Dödsskjutningen skedde utanför vårdcentralen i Skiftinge i Eskilstuna och blommor har lagts ut på platsen. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Clara Tesch/Sveriges Radio.
3 av 4
Blommor och ljus smyckar platsen, där en 32-åring sköts till döds igår. Foto: Ida Lindhagen.
4 av 4
Polisen har spärrat av utanför vårdcentralen i Skiftinge. Foto: Clara Tesch/Sveriges Radio
Eskilstuna

Ingen misstänkt efter dödsskjutningen

"Det var en ren avrättning"
1:38 min

Den tekniska undersökningen är nu klar i Skiftinge i Eskilstuna, efter dödsskjutningen utanför vårdcentralen i går eftermiddag. Avspärrningarna tas bort, men polis kommer att finnas på plats under kvällen för tips och frågor.

Under tisdagen har polisen hållit mängder med förhör, men vad det har gett vill de inte säga i nuläget. Ännu finns ingen misstänkt.

Den 32-årige man som sköts till döds utanför en vårdcentral i Skiftinge i Eskilstuna i går eftermiddag hade starka kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra, enligt polisen, som kände till att mannen var hotad. Han sköts strax efter klockan halv fem på eftermiddagen och avled direkt på platsen.

32-åringen är känd av polisen sedan tidigare och polisen misstänker att dödsskjutningen är en del av en uppgörelse i undre världen.

– Ja, vi vet att han var eller har varit starkt knuten mot Black Cobra, säger Svante Melin, tillförordnad chef för länskriminalpolisen i Sörmland.

32-åringen utsattes tidigare i år för ett mordförsök när någon placerade en sprängladdning under hans bil.

– Vi kände till att han var hotad genom den här bomben och vi har förhört honom om det. Så sent som i förra veckan hade vi ett samtal med honom om det.

Tror ni att det är en intern uppgörelse?

– Nej, inte intern inom Black Cobra, men det kan ju finnas andra organisationer som de har haft krig emot. Man skaffar sig lätt ovänner när man håller på med brott.

Polisen sökte under kvällen efter gärningsmannen i området med hjälp av hund. Något signalement finns inte, men däremot en del andra vittnesuppgifter.

Vittnen till händelsen förhörs och spår säkras under kvällen och tisdagen. Polisen efterlyser tips från människor som kan ha gjort iakttagelser i Eskilstuna under måndagen.

– Vi söker kontakt med personer som varit på plats och sett och hört saker. Vi försöker kartlägga de individer som vi kan knyta till händelsen, för att se vad de har för bakgrund och så vidare, för att skapa oss en helhetsbild, säger Dick Johnsson, presstalesman vid polisen,.

Polisen beslutade att sätta till extra resurser efter att det stod klart att den dödade 32-åriga mannen haft starka kopplingar till det kriminella gänget Black Cobras. Enligt Dick Johnsson är det för tidigt att säga något mer om mordet, och vad som hänt exakt det vet man inte ännu.

Någon oro för allmänheten, efter händelsen, tycker Dick Johnsson inte det finns skäl till.

– Riskerna som kan tänkas finnas med någon typ av hämndaktion, så är det människor som redan tidigare har umgåtts i de här kretsarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".