Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eskilstuna

Avfallsavgifter sänks i Eskilstuna

Publicerat tisdag 27 augusti 2013 kl 12.17

Avfallsavgifterna för de flesta Eskilstunabor kommer att sänkas nästa år, enligt ett förslag från Eskilstuna energi och miljö. Anledningen är att bolaget har fått in bra sorterat avfall som ger det ökade intäkter. Även mängden avfall som skickas till förbränning har minskat och ger bolaget lägre kostnader.

-- Det är Eskilstunabornas insatser som varit avgörande för att göra detta möjligt. Idag källsorterar cirka 97 procent av kommunens invånare sitt avfall. För att ytterligare höja andelen som sorterar har vi höjt avgiften för de som inte sorterar, säger Jörgen Björnfot, affärsområdeschef på Eskilstuna Energi och Miljö i ett pressmeddelande.

Taxan för osorterat avfall höjs med 8,5 procent. Syftet med höjningen är att få fler att återvinna och få de villor och fritidshus som idag inte sorterar att börja sortera sitt avfall.

– Vi lämnar även förslag på att slamhanteringskostnaden ska sänkas. Sänkningen är möjlig av två olika skäl. Det ena är att vi blir klara med inventerings- och informationsarbetet gällande slamhanteringen under 2013. Därför vill vi ta bort avgiften som vi tidigare utlovat. Det andra är att
vi har kostnadseffektiviserat transport och logistikverksamheten, säger Jörgen Björnfot, affärsområdeschef.

För att uppmuntra till ökad matavfallsinsamling i flerfamiljshus har Energi och Miljö föreslagit att sänka avgiften till noll kronor för matavfallskärl och tömning och behandling.

Avgifterna beslutas av Kommunfullmäktige i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".