När lastbilarna anländer till fabriken tvättas de av i en hall där stora mängder olja kan rinna ner i avloppet. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
katrineholm

Kronfågel går med på att stoppa oljeutsläpp

Olja från lastbilar ska inte längre riskera att spolas ner i avloppet vid Kronfågels kycklingslakteri i Valla. Kronfågel har slutligen gått med på Länsstyrelsens krav att installera en oljeavskiljare. Men företaget riskerar ändå att dömas för miljöbrott.

P4 Sörmland har tidigare berättat att Katrineholms kommun anmält Kronfågel för miljöbrott eftersom företaget vägrat installera en oljeavskiljare. Alla lastbilar som anländer med kycklingar till fabriken spolas rent från smittoämnen och då kan oljerester följa med spolvattnet ner i avloppet.

Enligt kommunens krav skulle Kronfågel, liksom alla biltvättar i Katrineholm, ha en oljeavskiljare. Det var även ett krav från Länsstyrelsen för att slakteriets skulle få bedriva sin verksamhet. Men när P4 Sörmland rapporterade om det här i januari hävdade Kronfågel att någon sådan inte behövdes. Företaget menade att bara små mängder olja spolas av från lastbilarna.

Samtidigt hade Kronfågel i en överklagan till Mark- och miljödomstolen ansökt om att få släppa ut åtta ton olja om året i avloppsvattnet. 

P4 Sörmland frågade Kronfågels företrädare hur det där gick ihop, men fick inget tydligt svar. Ett par dagar efter vår rapportering backade Kronfågel om sitt krav och en månad senare drogs överklagan tillbaka. 

Nu har Kronfågel installerat en oljeavskiljare. Den sattes i drift den 19 augusti, enligt ett mejl från Kronfågel till kommunen. Men misstankarna om miljöbrott kvarstår eftersom oljeavskiljaren skulle ha installerats för över ett år sedan.

Sörmlandspolisen utreder Kronfågel för tre misstänkta miljöbrott. Förutom oljeavskiljaren gäller det för höga utsläpp av kväve och slaktrester som lämnats på marken.

Kväveutsläppen belastar reningsverket i Katrineholm, som inte klarar att hålla nere kvävenivåerna enligt EU:s krav. Kvävet går också vidare ut i Djulösjön och Östersjön, där det bidrar till övergödning.

Mer om de misstänkta miljöbrotten:

Lång tvist om Kronfågels oljeutsläpp

September 2011: Länsstyrelsen kräver att Kronfågel installerar en oljeavskiljare senast i juli 2012.

* Augusti 2012: Kronfågel överklagar för att slippa installera oljeavskiljaren och kräver samtidigt att få släppa ut motsvarande åtta ton olja om året i avloppet.

* Januari 2013: Kommunen åtalsanmäler Kronfågel för miljöbrott eftersom oljeavskiljaren inte har installerats. P4 Sörmland rapporterar om händelserna och Kronfågel backar. 

* Februari 2013: Kronfågel drar tillbaka sin överklagan.

* Augusti 2013: Oljeavskiljaren installeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista