Arkivfoto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
Sörmland

Förhandlingar med SOS-alarm om ambulanser

Landstingen i Sörmland, Västmanland, Uppsala län och Region Gotland har enats om att inleda förhandlingar med SOS-alarm, om att de åter igen ska ta över ambulansdirigeringen, från och med 15 november.  

Landstingsdirektör, Jan Grönlund, säger att det handlar om ett tidsbegränsat avtal på 1,5 år och parallellt kommer landstingen att fortsätta utreda möjligheterna att driva ambulansdirigeringen i egen regi.

SOS-alarm skulle ersätta företaget Medhelp, som har haft ansvar för ambulansdirigeringen sedan hösten 2011. I juni meddelande Medhelp att de inte längre tänkte leverera tjänsten.

– Vi har enats om att SOS-alarm är den lösning, som i nuläget bäst säkerställer att vi kommer att kunna trygga denna samhällsviktiga tjänst för våra invånare, säger landstingsdirektör Jan Grönlund.

På nationell nivå har alarmeringstjänstutredningen föreslagit att en statlig myndighet får uppdraget att ansvara för utlarmning av så kallade blåljusverksamheter från 2015. Ansvarsfördelningen mellan myndigheten och landstingen i ambulansdirigeringen kan därför komma att förändras i framtiden, enligt landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".